Kraj novembra novi rok za izgradnju prioritetne deonice auto-puta Bar-Boljare

27.04.2021. | eKapija

Ministarstvo kapitalnih investicija dogovorilo je sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC) da svi radovi na prioritetnoj deonici auto-puta Smokovac - Mateševo budu završeni do 30. novembra 2021.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Zaključenjem Priloga 6 Ugovora o projektovanju i izgradnji auto-puta Bar-Boljare, ugovorne strane su dogovorile rok 30. novembar 2021. godine do koga će se završiti svi radovi, ali uz istovremeno zadržavanje prava ugovornih strana u pogledu ugovorenog roka za završetak (30. septembar 2020.godine) i u odnosu na potraživanja ugovornih strana - saopšteno je iz Ministarstva.

Takođe, nadzorni organ - inženjer, francusko-italijanski konzorcijum Ingerop&Geodata nastavlja sa pružanjem konsultantskih usluga i vršenjem nadzora nad radovima CRBC-a nakon perioda od 73 meseca, definisanog u Ugovoru o pružanju konsultantskih usluga, zadržavajući dužnosti i ovlašćenja prema uslovima Ugovora o projektovanju i izgradnji.

- Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je u skladu sa Ugovorom o prefercijalnom zajmu sa EXIM bankom usaglasilo produženje perioda raspoloživosti sredstava iz kredita EXIM banke do 31. decembra 2022 godine. Prvobitno ugovoreni period raspoloživosti istekao je 14. aprila ove godine - dodaje se u saopštenju.

Kako su istakli iz Ministarstva, nakon višegodišnjih kontroverzi koje su pratile ugovaranje i izvođenje radova, kao i finansiranje projekta izgradnje prioritetne deonce auto-puta Smokovac - Mateševo, aktuelna Vlada se našla u situaciji da mora završiti ovaj projekat.

- Cenimo da u ovom trenutku završetak radova predstavlja prioritet za građane i privredu Crne Gore. To naravno ne znači da odustajemo od provere kompletnog procesa i namere da identifikujemo sve odgovorne za kašnjenje završetka radova i eventualno loše upravljanje i zloupotrebe - navode.

Pored toga, dodaju, dodatno su angažovani na traženju modaliteta za nastavak radova do granice sa Srbijom.

- U potpunosti smo svesni da bez završetka kompletnog auto-puta kroz Crnu Goru efekti ovog ogromnog infrastrukturnog projekta ne bi imali svoj puni smisao. Očekujemo da će u periodu koji je pred nama svi učesnici na ovom projektu dati puni doprinos i učiniti dodatni napor kako bi se ova deonica auto-puta završila u što kraćem roku i na kvalitetan način, čime bi se stvorili potrebni preduslovi za nastavak narednih deonica auto-puta - zaključuje sa u saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...