INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kraj novembra novi rok za izgradnju prioritetne deonice auto-puta Bar-Boljare

27.04.2021. | eKapija

Ministarstvo kapitalnih investicija dogovorilo je sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC) da svi radovi na prioritetnoj deonici auto-puta Smokovac - Mateševo budu završeni do 30. novembra 2021.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Zaključenjem Priloga 6 Ugovora o projektovanju i izgradnji auto-puta Bar-Boljare, ugovorne strane su dogovorile rok 30. novembar 2021. godine do koga će se završiti svi radovi, ali uz istovremeno zadržavanje prava ugovornih strana u pogledu ugovorenog roka za završetak (30. septembar 2020.godine) i u odnosu na potraživanja ugovornih strana - saopšteno je iz Ministarstva.

Takođe, nadzorni organ - inženjer, francusko-italijanski konzorcijum Ingerop&Geodata nastavlja sa pružanjem konsultantskih usluga i vršenjem nadzora nad radovima CRBC-a nakon perioda od 73 meseca, definisanog u Ugovoru o pružanju konsultantskih usluga, zadržavajući dužnosti i ovlašćenja prema uslovima Ugovora o projektovanju i izgradnji.

- Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je u skladu sa Ugovorom o prefercijalnom zajmu sa EXIM bankom usaglasilo produženje perioda raspoloživosti sredstava iz kredita EXIM banke do 31. decembra 2022 godine. Prvobitno ugovoreni period raspoloživosti istekao je 14. aprila ove godine - dodaje se u saopštenju.

Kako su istakli iz Ministarstva, nakon višegodišnjih kontroverzi koje su pratile ugovaranje i izvođenje radova, kao i finansiranje projekta izgradnje prioritetne deonce auto-puta Smokovac - Mateševo, aktuelna Vlada se našla u situaciji da mora završiti ovaj projekat.

- Cenimo da u ovom trenutku završetak radova predstavlja prioritet za građane i privredu Crne Gore. To naravno ne znači da odustajemo od provere kompletnog procesa i namere da identifikujemo sve odgovorne za kašnjenje završetka radova i eventualno loše upravljanje i zloupotrebe - navode.

Pored toga, dodaju, dodatno su angažovani na traženju modaliteta za nastavak radova do granice sa Srbijom.

- U potpunosti smo svesni da bez završetka kompletnog auto-puta kroz Crnu Goru efekti ovog ogromnog infrastrukturnog projekta ne bi imali svoj puni smisao. Očekujemo da će u periodu koji je pred nama svi učesnici na ovom projektu dati puni doprinos i učiniti dodatni napor kako bi se ova deonica auto-puta završila u što kraćem roku i na kvalitetan način, čime bi se stvorili potrebni preduslovi za nastavak narednih deonica auto-puta - zaključuje sa u saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;