Rekonstrukcija Pozorišnog trga i srca Novog Sada

30.03.2021. | Z. Grumić | Novosti

Radovi na obnovi novosadskog Pozorišnog trga i drugih površina oko zdanja Srpskog narodnog pozorišta (SNP), koji su započeti pre nepunih mesec dana u okviru prve faze detaljne obnove najužeg centra Novog Sada, nastavljaju se izgradnjom površinskih sadržaja, u skladu s planiranom dinamikom.

Budući izgled prostora ispred SNP-a

Budući izgled prostora ispred SNP-a (Foto: UGZI)

Završetkom obnove kanalizacione mreže na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Jevrejske ulice i ostalih podzemnih instalacija, stvoreni su uslovi za izgradnju autobuske niše u Uspenskoj ulici, pešačke staze do Uspenske crkve i drugih sadržaja, prema projektu novosadskih firmi Andzor engineering i DBA i pod nadzorom Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI).

- Radovi idu po planu i prema planiranoj dinamici. Ovom prvom fazom je uz Pozorišni trg i Uspensku obuhvaćen i deo prolaza između SNP-a i Tržnog centra "Apolo" - preciziraju u UGZI.

Čitav taj gradilišni prostor propisno je ograđen i odvojen od prolaza za pešake, koji su znatno suženi u skladu sa "situacijom na terenu", a unutar tog gradilišta, takođe po odgovarajućim propisima, prekrivene su i zaštićene skulpture Jovana Sterije Popovića, balerine Marine Olenjine i ostale koje krase prostor oko SNP-a.

Kada do kraja godine bude realizovana ta kapitalna gradska investicija, umnogome će, kako tvrde u UGZI, biti poboljšana funkcionalnost, atraktivnost i estetika tog dela urbanistički i kulturno zaštićenog starog gradskog jezgra.

Pozorišni trg, namenjen prvenstveno pešacima, biće popločan granitnim pločama u tri diskretno tonirane nijanse. Na tom prostoru biće znatno povećane zelene površine, a prema Uspenskoj ulici planirana je ambijentalna celina sa plitkim vodenim ogledalom, fontanom, prostorom za sedenje i žardinjerama sa ukrasnim žbunjem. U toj ulici nalaziće se autobuske niše.

Kao uspomena na nekadašnju Malu jevrejsku ulicu, koja je postojala do sedamdesetih godina prošlog veka, u nivou partera na Pozorišnom trgu biće instalirana "memorijalna traka" dužine oko 160 metara. - Podaci na traci predstavljaju "protok vremena" grada Novog Sada, od prve naseobine do današnjih dana - navode u UGZI.

Potporni zidić oko zgrade pozorišta biće preoblikovan u kontinualnu klupu, dok je uz trotoar do zelenog pojasa predviđena dvosmerna biciklistička staza sa ugradnom podnom rasvetom. Biće takođe formiran novi drvored duž Uspenske ulice.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...