INFONET-468X60-BANNER

Završetak radova na Moravskom koridoru za 3 godine

30.03.2021. | RTS

Moravski koridor biće gotov za tri godine, dok će se od Čačka do Niša stizati za sat i po, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obilaska radova na izgradnji deonice auto-puta od Pojata do Kruševca, u okviru buduće saobraćajnice koja će spojiti auto-put Beograd–Niš sa auto-putem "Miloš Veliki". Takođe je obišao i radove na mostu preko Južne Morave kod Stalaća, koji će biti dug 248 metara.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Vučić je tom prilikom rekao da je 80 odsto gotova eksproprijacija zemljišta i da je ostalo da taj posao završe još Trstenik i Vrnjačka Banja. Moravski koridor će, ističe, povezati sve velike gradove u tom delu Srbije, kao i Vrnjačku Banju, koja je po broju turista pretekla Zlatibor i Kopaonik. Do Vrnjačke Banje moći će da se stigne za oko sat i po od Beograda.

Izgradnja auto-puta na trasi Čačak–Karaljevo, što je obećano za ovu godinu, uskoro kreće. - Adrani–Mrčajevci kreće već za mesec dana - objasnio je predsednik i istakao da je za Adrane važno uređenje vodotoka, jer su plavili svaki put.

Na pitanje šta je sa obnovom mostova koji su srušeni tokom poplava 2019. godine, uz konstataciju da su samo tri napravljena, Vučić je rekao da mu je najvažnije što je u Sirči izgrađen most, što je obećao ranije.

Naglasio je da spajanje autu-putem Čačak–Kraljevo znači mnogo, i da posle ostaje da se poprave putevi.

- Zatim ćemo moći da maštamo i pokušamo da proširimo put ka Raški i Novom Pazaru. A Novi Pazar će dobiti vezu preko Požege, Arilja i Ivanjice. Čitav južni i jugozapadni deo zemlje biće povezan sa centralnim delom - naglasio je predsednik

Ambasadori SAD i Velike Britanije, Entoni Godfri i Šan Meklaud, izrazili su zadovoljstvo napretkom radova na Moravskom koridoru uprkos pandemiji, izgradnji mosta preko Južne Morave kod Stalaća, na trasi puta dugog 113 kilometara i ocenili da će zahvaljući toj investiciji privreda Srbije biti još jača. Optički kablovi duž cele trase auto-puta biće digitalna kičma čitavog regiona, a to će značiti brzi internet i bolju komunikaciju s celim svetom, rekao je ambasador SAD.

Ubrzali smo radove na Moravskom koridoru u skladu s nalogom koji smo dobili od predsednika Vučića, i verujem da ćemo najkasnije za godinu dana imati auto-put do Kruševca, izjavio je direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

- U ovom trenutku radovi se odvijaju dobrom dinamikom. Uspeli smo da proteklih meseci smanjimo kašenja, intenziviramo radove, a o tome govori činjenica da smo sredinom novembra imali radove samo na mostu preko pruge Beograd–Niš, a danas imamo radove na 18 tačaka samo u sektoru 1 - rekao Antić.

Dodao je kako se intenzivno radi na prvoj deonici od Pojata do Kruševca dugoj 24 kilometra.

Čitava dužina Moravskog koridora od Pojata do Preljine je 112 kilometara, a prva deonica ovog auto-puta od Pojata do Kruševca je 28 kilometara. Radove izvodi tursko-američki konzorcijum Behtel Enka, s kojim je potpisan ugovor za izgradnju ovog auto-puta vredan 745 miliona evra. To će biti prvi digitalni auto-put, jer će duž njegove trase biti postavljeni optički kablovi i digitalna oprema koji će omogućiti besplatan bežični internet i najmoderniji sistem urpavljanja saobraćajem.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;