INFONET-468X60-BANNER

Namena zemljišta zakočila gradnju Memorijalnog kompleksa Cer

24.03.2021. | B. Petrović | eKapija

Prostorni plan područja posebne namene planine Cer, kojim je predviđena izgradnja Memorijalnog kompleksa na toj planini povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, urađen je još 2018. godine, ali, iako je, kako je tada najavljeno, reč o prioritetnom projektu od nacionalnog značaja, on do danas nije usvojen.

Memorijalni kompleks sa muzejom, dokumentacionim i edukativnim centrom

Memorijalni kompleks sa muzejom, dokumentacionim i edukativnim centrom (Idejno rešenje: Workshop 4mind ARCHITECTURE)

- Ovaj plan je trenutno u proceduri pribavljanja mišljenja nadležnih ministarstava i očekujemo da u prvoj polovini ove godine završimo taj planski deo, posle čega bi vrlo brzo mogao da bude raspisan tender za gradnju - izjavio je za eKapiju Đorđe Milić, pomoćnik ministra za prostorno planiranje i urbanizam u Ministarstvu građevinarstva.

Prema njegovim rečima, plan je prošao javni uvid i stručne kontrole, ali nije usvojen u mandatu prošle vlade zbog nekih negativnih mišljenja, koja se sada usaglašavaju.

- Problem je nastao oko toga što se, u skladu sa zakonskim rešenjima, graditi može samo na građevinskom zemljištu, koje se pak vezuje za urbana područja. U ovom slučaju postoji potreba da se gradi na poljoprivrednom, vodnom i šumskom zemljištu. Nekada smo u zakonskoj regulativi imali i građevinsko zemljište van građevinskih područja, te nam je sada za Cer potrebno neko analogno rešenje, naročito ako se ima u vidu da nije reč o komercijalnom objektu, već o kompleksu koji bi koristila šira društvena zajednica i koji bi služio za edukaciju o slavnoj srpskoj istoriji - navodi sagovornik i napominje da postoje zakonske mogućnosti i osnov za prenamenu zamljišta, kao i da se na tome radi.

Milić očekuje da prostorni plan bude uvojen najkasnije do 30. juna i da se do tada završe aktivnosti na organizaciji izrade tehničke dokumentacije, ishodovanju lokacijskih uslova i građevinske dozvole, iza čega bi usledilo raspisivanje tendera za gradnju.

Inače, kako je ranije najavljeno, orijentaciona vrednost gradnje Memorijalnog kompoleksa Cer bila bi oko 5 mil EUR.

- Očekuje se da će država finansijski stati iza ovog projekta s obzirom da je reč o projektu od nacionalnog značaja, a nije isključeno ni da se potraži strateški partner, pre svega među državama saveznicama u Velikom ratu - navodi Milić. On ističe da će nakon usvajanja planske dokumentacije, projekat gradnje Memorijalnog kompleksa Cer dalje voditi Ministarstvo za rad i boračka pitanja i pri tom ministarstvu već je, kako je naveo, formirano privredno društvo zaduženo za realizaciju ovog projekta, koje će se najverovatnije pojaviti i kao investitor.

- Projekat nije pretarno građevinski zahtevan i moga bi da se završi za godinu dana. U svakom slučaju, stogodišnjica završetka Velikog rata je bila i prošla i krajnje je vreme da Srbija dobije adekvatno spomeničko obeležje na mestu na kojem je saveznička vojska prvi put izvojevala pobedu u Prvom svetskom ratu - zaključuje sagovornik.

Pre tri godine sproveden je i urbanističko-arhitektonski konkurs na kojem su izabrana najbolja idejna rešenja budućeg memorijalnog kompleksa Cer. Predviđeno je da kompleks visine preko 50 metara sadrži muzej, dokumentacioni i edukativni centar, kao i apart hotel, a čitavo zdanje bi, kako su tada za eKapiju rekli autori prvonagrađenog idejnog rešenja iz firme Workshop 4mind ARCHITECTURE, tematski i simbolički bilo postavljeno po uzoru na poziciju srpskih armija raspoređenih tokom Cerske bitke.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;