IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekat "Samoodrživi grad" predstavljaće Srbiju na Bijenalu arhitekture u Seulu

18.03.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat beogradskog arhitekte Danila Dangubića "Samoodrživi grad" izabran je u velikoj konkurenciji da predstavlja Srbiju na Bijenalu arhitekture u Seulu, u septembru 2021. godine. Njegov rad biće izložen uz još 39 radova, odabranih od 1.440 prispelih na konkurs iz celog sveta.

Danilo Dangubić

Danilo Dangubić

Dangubićev arhitektonski studio Danilo Dangubić Architects izradio je projekat samoodrživog Beograda, a jedna od podtema bila je kako iskoristiti podzemni deo

- Osnovna tema je bila "Samoodrživi grad", grad koji ima kapacitet da opstane i nastavi da živi uprkos svemu što mu se dešava. U tome sam apsolutno prepoznao Beograd. Rušen i osvajan 44 puta za 1.100 godina. Prelazio je iz ruke u ruku, stradao u bombardovanjima… A jedna od podtema bila je kapacitet arhitekata i arhitekture da iskoriste podzemni deo, zemlju kao prostor za gradnju. Izabrao sam baš nju, jer se Beograd kad god je bio u problemu vraćao svojoj utrobi. Silazio u svoje lagume, pećine i napuštene rudnike. Beograd živi sa svojom utrobom - objašnjava Dangubić, koji užurbano radi, kako bi do septembra njegov studio stigao da proizvede svu potrebnu dokumentaciju.

Projekat Samoodrživi grad - ulazak u tunel iz pravca Gavrila Principa

Projekat "Samoodrživi grad" - ulazak u tunel iz pravca Gavrila Principa

- Radimo mnogo i brzo na izradi video materijala, zatim materijala za knjigu i za samu izložbu, koja će u Beogradu biti održana u isto vreme kada i u Seulu. Ovo je veliki značaj za naš studio i mlade kolege, ali i za Srbiju - kaže Dangubić.

Danilo Dangubić se obrazovao u inostranstvu. U Americi je, na Drury Univerzitetu završio osnovne studije arhitekture, a u Londonu je diplomirao na Architectural Association, najstarijoj nezavisnoj školi arhitekture u Velikoj Britaniji i jednoj od najprestižnijih i najkonkurentnijih na svetu, gde je i predavao nakon završenih studija.

Projekat Samoodrživi grad - dvorište OŠ Drinka Pavlović

Projekat "Samoodrživi grad" - dvorište OŠ "Drinka Pavlović"

Seulski bijenale je jedna od najznačajnijih manifestacija arhitekture u svetu ove godine, a pored bijenala arhitekture u Veneciji, Čikagu i Pekingu, spada u red najprestižnijih institucija na kojima se prikazuju dostignuća u arhitekturi.

Tema ovogodišnjeg bijenala, čiji je direktor francuski arhitekta Dominik Pero, koji je lično izabrao projekat našeg arhitekte, je "Održivi grad", odnosno kapacitet grada da se iznese sa svim izazovima i rapidnim promenama koje se dešavaju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;