INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Izgradnja UDK Tiršova 2 i Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje 2 među najznačajnijim projektima

15.03.2021. | Tanjug

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima upravlja sa više desetina projekata u različitim sektorima. Za ulaganja je ove godine opredeljeno 200 miliona evra, rekao je za Tanjug direktor ove kancelarije Marko Blagojević. Kao najznačajnije projekte navodi one u oblasti zdravstva, a među njima izdvaja izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova dva i Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje dva.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Blagojević ukazuje da je projekat izgradnje UDK Tiršova 2 najvredniji, jer je za njegovo finansiranje izdvojeno oko 100 miliona evra, koliko je procenjeno da će koštati radovi na izgradnji i nabavka opreme.

- Priprema ovog projekta se privodi kraju i gradnja bi trebalo da počne tokom leta. Reč je o objektu površine 60.000 metara kvadratnih, koji će biti izgrađen prema najvišim standardima - kaže on.

Dodaje da su u pripremu projekta bili uključeni i lekari iz postojeće klinike u Tiršovoj, kako bi se sagradio objekat koji će najviše odgovarati radu lekara kao i dobrobiti njihovih pacijenata.

U novembru prošle godine počeli su pripremni radovi na izgradnji Tiršove 2, a u junu je gradonačelnik Beograda dr Zoran Radjoičić objavio idejno rešenje zgrade ove klinike. Vrednost celog projekta, dakle podizanje zgrade i nabavka opreme iznosi oko 42 miliona evra. Blagojević ističe da su ovo samo dva najveća zdravstvena projekta, a da je rađeno ili se radi na još velikom broju zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Kancelarija ne radi samo na projektima vezanim za zdravstvo. Velika pažnja pridaje se i ulaganjima u objekte u prosveti.

- Radimo i u osnovnom i u srednjem obrazovanju i u visokom obrazovanju. Uveliko je u toku izgradnja nove zgrade Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu koja treba da počne da radi u novembru - navodi sagovornik. Ističe da na još nekoliko desetina osnovnih škola širom Srbije tokom ove godine treba da se završe radovi.

Govoreći o planovima za naredni period Blagojević ističe da se u sektoru kulture uveliko priprema projekat izgradnje nacionalne koncertne dvorane koja treba da bude novi dom Beogradske filharmonije.

- Sada je u toku izbor projektantskih kuća koje bi trebalo da konkurišu sa svojim predlozima idejnih rešenja - rekao je i dodao je reč o projektu čija procenjena vrednost iznosi 120 miliona evra i koji će Beograd, kada je o kulturi reč, staviti na evropsku i svetsku mapu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;