Izgradnja UDK Tiršova 2 i Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje 2 među najznačajnijim projektima

15.03.2021. | Tanjug

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima upravlja sa više desetina projekata u različitim sektorima. Za ulaganja je ove godine opredeljeno 200 miliona evra, rekao je za Tanjug direktor ove kancelarije Marko Blagojević. Kao najznačajnije projekte navodi one u oblasti zdravstva, a među njima izdvaja izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova dva i Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje dva.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Blagojević ukazuje da je projekat izgradnje UDK Tiršova 2 najvredniji, jer je za njegovo finansiranje izdvojeno oko 100 miliona evra, koliko je procenjeno da će koštati radovi na izgradnji i nabavka opreme.

- Priprema ovog projekta se privodi kraju i gradnja bi trebalo da počne tokom leta. Reč je o objektu površine 60.000 metara kvadratnih, koji će biti izgrađen prema najvišim standardima - kaže on.

Dodaje da su u pripremu projekta bili uključeni i lekari iz postojeće klinike u Tiršovoj, kako bi se sagradio objekat koji će najviše odgovarati radu lekara kao i dobrobiti njihovih pacijenata.

U novembru prošle godine počeli su pripremni radovi na izgradnji Tiršove 2, a u junu je gradonačelnik Beograda dr Zoran Radjoičić objavio idejno rešenje zgrade ove klinike. Vrednost celog projekta, dakle podizanje zgrade i nabavka opreme iznosi oko 42 miliona evra. Blagojević ističe da su ovo samo dva najveća zdravstvena projekta, a da je rađeno ili se radi na još velikom broju zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Kancelarija ne radi samo na projektima vezanim za zdravstvo. Velika pažnja pridaje se i ulaganjima u objekte u prosveti.

- Radimo i u osnovnom i u srednjem obrazovanju i u visokom obrazovanju. Uveliko je u toku izgradnja nove zgrade Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu koja treba da počne da radi u novembru - navodi sagovornik. Ističe da na još nekoliko desetina osnovnih škola širom Srbije tokom ove godine treba da se završe radovi.

Govoreći o planovima za naredni period Blagojević ističe da se u sektoru kulture uveliko priprema projekat izgradnje nacionalne koncertne dvorane koja treba da bude novi dom Beogradske filharmonije.

- Sada je u toku izbor projektantskih kuća koje bi trebalo da konkurišu sa svojim predlozima idejnih rešenja - rekao je i dodao je reč o projektu čija procenjena vrednost iznosi 120 miliona evra i koji će Beograd, kada je o kulturi reč, staviti na evropsku i svetsku mapu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...