INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vladimirci dobijaju banjski kompleks

12.03.2021. | Branislava Petrović | eKapija

Vladimirci, mala opština u Mačvanskom okrugu sa oko 18.000 stanovnika, ali bogata geotermalnim vodama temperature oko 56 stepeni Celzijusa, rešila je da iskoristi ovaj prirodni resurs kao stvoren za razvoj turizma. Od prošle godine radi se na projektu termalne bušotine koja će omogućiti izgradnju banjskog kompleksa u opštini.

Budući izgled banjskog kompleksa u Vladimircima

Budući izgled banjskog kompleksa u Vladimircima (Foto: Đorđe Petrović/Sektor urbanizma Opštine Vladimirci)

- Projekat za gradnju banjskog kompleksa sa bušotinom ćemo do kraja meseca predati Ministarstvu turizma, na konkurs za razvojne projekte koji traje do 1. jula. Investicija je vredna oko 500.000 EUR i očekujemo da ćemo najveći deo finansija, oko 400.000 EUR dobiti od države, a ostatak sume finansiraće opština – rekao je za eKapiju Milorad Milinković, zamenik predsednika Opštine i dodao da očekuje da se odmah po odobravanju projekta raspiše i tender za izvođače radova.

Prema rečima Ivana Pakića, predsednika Turističke organizacije opštine Vladimirci, banjski kompleks biće izgrađen u samom centru opštine, u sklopu postojećeg kompleksa bazena i Sportskog centra fudbalskog kluba Jedinstvo, dok će se u potrazi za termalnom vodom bušiti na nekih 500 metara od te lokacije.

- Radiće se po fazama, a u planu je gradnja hotela sa 80 ležajeva i restoranom, otvorenog i zatvorenog bazena sa termalnom vodom iz buduće bušotine, akva parka sa tri tobogana za decu i odrasle i jednim adrenalinskim toboganom visine 15 metara, kao i košarkaških i teniskih terena, trim staze, izletišta i dečjeg igrališta – rekao je Pakić za eKapiju. On ističe da o geotermalnim izvorima na području opštine Vladimirci već postoji elaborat, izrađen pre dvadesetak godina. Navodi takođe i da će vrednost probnog bušenja iznositi više od 20 miliona dinara i da se nada da će od države dobiti sredstva za tu namenu. Ukoliko sve bude išlo po planu, gradnja čitavog kompleksa mogla da počne krajem ove ili početkom naredne godine.

Budući izgled banjskog kompleksa u Vladimircima

Budući izgled banjskog kompleksa u Vladimircima (Foto: Đorđe Petrović/Sektor urbanizma Opštine Vladimirci)

- Cilj nam je da razvijamo medicinski, ali i sportski i rekreativni banjski turizam, po ugledu na slovenačke terme. Uz 28 kilometara toka reke Save kroz Vladimirce, Vukošačku baru, lovni, manifestacioni (Petrovdanske noći, regata) i verski turizam koji nam je razvijen (manastir Kaona), ali i blizinu Beograda i Šapca, nadamo se da će banja sa svim svojim specifičnim sadržajima doprineti da privučemo veliki broj gostiju iz Srbije, ali i inostranstva – dodao je.

Prema rečima Aleksandra Marjanovića, autora idejnog projekta banjskog kompleksa iz šabačke firme Makom, postoji plan da se u okviru banje izgradi i inhalacioni zid, nov sistem prirodne inhalacije koji će biti jedinstven u regionu.

- On predviđa gradnju drvene konstrukcije visoke oko četiri metra, na kojoj u rafovima u obliku saća vise snopovi crnog gloga i drenjina sa eteričnim uljima lekovitim za disajne puteve. Ispod njega nalaziće se bazen sa rastvorom medicinske soli, iz kojeg će se voda preko potisnih pumpi podizati u gornje zone zida i putem mlaznica orošavati prostor. Ispod zida biće napravljen plato za boravak i udisanje ovog specifičnog aerosola – navodi Marjanović. Od dodaje da će se gradnjom banje podići i kapaciteti privatnog smeštaja u opštini, dok će se bušenjem geotermalne vode sa dubine od 550 metara rešiti i toplifikacija ključnih institucija u Vladimircima, poput škola, doma zdravlja i pošte, za veliku energetsku uštedu, a kasnije i grejanje stanova i plastenika.

Firma iz Izraela je zainteresovana je da u Vladimircima, ispod industrijske zone koja je izgrađena prošle godine, gradi solarnu elektranu. Verovatno je da će se graditi na oko 5 hektara, dodao je predsednik Opštine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;