IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Gde se ispituje materijal za izgradnju Moravskog koridora

04.03.2021. | B92

Laboratorija za ispitivanje materijala Koridora Srbije je u januaru 2021. godine dobila sertifikat Akreditacionog tela Srbije i time je postala prva u potpunosti državna akreditovana laboratorija u putogradnji. Obuhvata 51 metodu ispitivanja i to iz oblasti asfalta, bitumena, kamenog agregata i kamenog brašna, betona, cementa i tla. Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić juče (03.03.2021) je sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem obišao ovu laboratoriju i rekao da je sertifikat je od velikog značaja za Koridore Srbije, ali i za čitav sektor putogradnje u našoj zemlji.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Dodao je takođe i da laboratorija sada ima mogućnost da punopravno vrši ispitivanja materijala u ime države kao investitora, ali i za potrebe stručnog nadzora, što će u budućnosti doprineti poboljšanju kvaliteta realizacije svih velikih državnih infrastrukturnih projekata, a našoj zemlji doneti određene uštede.

Antić je podsetio da je laboratorija Koridora Srbije dobila i prvi inostrani sertifikat u okviru Programa za ispitivanje osposobljenosti Instituta za građevinarstvo Univerziteta u Brnu.

- Posebno smo ponosni na činjenicu da je među 54 srodne laboratorije iz različitih zemalja Evrope, naša laboratorija dobila sertifikat kojim je potvrđena njena osposobljenost za sve prijavljene metode ispitivanja tla - dodao je Antić.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović izrazio je zadovoljstvo zato što se laboratorija Koridora Srbije nalazi u Čačku.

- Drago nam je što se laboratorija Koridora Srbije nalazi baš u našem gradu, i trenutno zapošljava 3 inženjera i 4 tehničara. Posebno nas raduje što je ovo jedina laboratorija za ispitivanje materijala u Srbiji koja je potpuno u državnom vlasništvu - istakao je Todorović.

Laboratorija Koridora Srbije u ovom momentu radi na ispitivanju materijala sa projekta Moravskog koridora, a u prethodnom periodu vršila je kontrolu kvaliteta materijala i radova na izgradnji kampa na ovom projektu. Dodatni potencijal ogleda se u opremi koju Koridori Srbije poseduju na još dve lokacije, u Dimitrovgradu i Beloj Palanci, što olakšava rad na terenu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
LORENCIC-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;