PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Šta znači gradnja "Transbalkanskog koridora" za Srbiju

23.02.2021. | RTS

Za izgradnju dela dalekovodne trase "Transbalkaskog koridora" za prenos struje, koji će povezati Istočnu i Zapadnu Evropu, Evropska unija donirala je našoj zemlji još 12,5 miliona evra.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

"Transbalkaski koridor" proteže se od Rumunije preko naše zemlje do Italije. U okviru projekta Srbija ima četri dalekovodne deonice: prva je završena pre dve godine spajanjem rumunske i srpske obale Dunava, gradnja druge Kragujevac - Kraljevo je u toku a za treću trasu Obrenovac - Bajina Bašta, potpisan je sporazum sa nemačkom KFW bankom.

- Postoji još jedna deonica Transbalkaskog koridora na kojoj radimo i uskoro takođe potopisujemo ugovore a to je od Bajine Bašte do granice sa Crnom Gorom i granicom sa Bosnom i Hercegovinom. Sve nam je to važno sa jedne strane smnjićemo gubitke, sa druge strane, povezaćemo se sa regionom i omogućiti ono što mislim i jeste naša vizija, naš cilj a to je da budemo tranzitni koridor i u energetici. Da bismo to bili naša mreža viskonaposka mora da bude najbolja - ističe ministarka energike Zorana Mihajlović.

Jelena Matejić, generalna direktorka EMS-a, ukazuje da je Elektromreža Srbije na korak bliže Transbalkaskog koridora, ali je i, kaže, Srbija na korak bliže do učvršćenja svoje pozicije kao regionalnog lidera na polju energetike kada je reč o prenosnom sistemu u ovom delu Evrope. "Transbalkanski koridor" i pokrenula je Evropska unija kako bi zemlje Jugoistočne Evrope povezala dalekovodnim interkonecijma za prenos struje.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, napominje da je ovaj projekat važan deo Klastera 4.

- A Klaster 4 su sada trasportno-infrastrukturno povezivanje, zelena agenda dakle zaštita životne sredine, klimatske promene i digitalizacija. Svaki prokjekat koji uradimo finasiran sredstvima poreskih obvznika EU i kombinovan sa povoljnim kreditima linijama i sa našim budžetom važan je segment u reformskom sistemu - naglašava Joksimovićeva.

Plan je da se "Trasnbalkanski koridor" završi do 2026. Njegov deo od Crne Gore do Italije od prošle godine je u funkciji - dve zmlje povezuje podmorski kabl za prenos struje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;