SFSOPLATE-468X60-BANNER

Plan uređenja šireg područja Knez Mihailove ulice

26.01.2021. | B. P. | eKapija

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda oglasio je elaborat za rani javni uvid Plana detaljne regulacije šireg područja uz Knez Mihailovu ulicu u Beogradu, koji predviđa gradnju novih muzeja, poslovno stambenih objekata i biciklističkih staza.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Planom je obuhvaćen deo teritorije Gradske opštine Stari grad, tačnije prostor između ulica Knez Mihailove, Kralja Petra, Uzun Mirkove, Studentski trg, Vase Čarapića, Trga Republike, Sremske, Maršala Birjuzova, Carice Milice, Cara Lazara, Gračaničke i Pariske. Površina obuhvaćena planom iznosi oko 17.9ha.

Planira se zadržavanje i dalje razvijanje postojećih visokoškolskih ustanova, kao i instituta u okviru objekta SANU, a ukoliko postoji potreba za rekonstrukcijom i dogradnjom, navedene ustanove te aktivnosti realizuju u okviru svog kompleksa.

- Za deo nastavnog i naučnoistraživačkog rada Biološkog i Geografskog fakulteta, koji svoju delatnost trenutno obavljaju u ulici Studentski trg 3, planirano je preseljenje na novu lokaciju. U toku je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju objekta tri fakulteta Univerziteta u Beogradu (Geografskog, Biološkog i Fakulteta za bezbednost), na Novom Beogradu – dodaje se u planu.

U planu je i jedan novi objekat kulture – Muzej nauke i tehnike u Ulici Đure Jakšića br. 9, na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi privremeni javni parking.

U granicama plana predviđeno je čuvanje i unapređenje drvoreda i zelenih površina u regulaciji pešačkih ulica, a predviđena je i mogućnost uvođenja dodatnih načina ozelenjavanja prostora (vertikalno zelenilo, krovno zelenilo, zelenilo iznad podzemnih objekata).

Kada je reč o skveru (trgu), u slučaju rekonstrukcije obavezno je sačuvati zelenu površinu u postojećim granicama, propisati mere zaštitite postojećih kulturnoistorijskih vrednosti i rekonstrukciju izvršiti u stilu u kojem je zelena površina podignuta, a izgradnja novih nadzemnih i/ili podzemnih objekata nije dozvoljena.

U okviru granice Plana zadržava se postojeća javna garaža na Obilićevom vencu, koja, kako je navedeno, zadovoljava deo potrebnih parking mesta na predmetnom području, dok će se deo potrebnih parking mesta rešavati van granice plana, gde su prema PGR Beograda, planirane javne garaže Trg Republike, Studentski trg – Rektorat i Tadeuša Košćuška.

Kada je reč o saobraćajnim rešenjima, planom je predviđeno da Ulica kneza Mihaila i nadalje čini osnovu pešačke zone, kao i da postojeće pešačke veze i pasaže treba sačuvati i unaprediti i dati mogućnost za formiranje novih.

- Planirano je i postepeno uvođenje mreže savremenog gradskog kapacitetnog šinskog sistema čiji je jedan krak planiran podzemno kroz centralno gradsko područje i prelazi reku Savu preko planiranog novog mosta nizvodno od Brankovog mosta, neposredno uz njega. Trasa ovog kraka šinskog sistema se nalazi unutar granice predmetnog prostora – navodi se u elaboratu.

Prema strateškim planovima razvoja biciklističkog saobraćaja u Beogradu, ulicama Kralja Petra, Uzun Mirkovom i Vase Čarapića, u kontaktnoj zoni Plana, planirane su biciklističke staze.

Planirano je očuvanje i unapređenje zatečene istorijske urbane matrice blokova, ulica, trgova i parkova. Plan je na ranom javnom uvidu do 8. februara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;