PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neće biti ni izgradnje ni urbanizacije na Velikom ratnom ostrvu

15.01.2021. | Beoinfo

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je za TV Prva da će Veliko ratno ostrvo ostati rezervat prirode, kao i do sada, i da neće biti nikakve urbanizacije ili izgradnje na tom prostoru. 

Veliko ratno ostrvo - ilustracija (Foto: Pixabay.com)

On je istakao da se čitav projekat koji je pokrenulo Javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija odnosi samo na alternativne lokacije sa kojih bi grad mogao da se snabdeva pijaćom vodom.

– Veliko ratno ostrvo ostaje rezervat prirode, kao i do sada, a jedino čime ćemo se pozabaviti a da je van okvira ove priče, jesu određene građevine koje su tamo nastale u poslednjih nekoliko decenija. Pojedini mediji su tokom prethodnih dana u javnost izneli netačne informacije koje se tiču urbanizacije i izgradnje na Velikom ratnom ostrvu, do kojih sigurno neće doći. Stav Grada Beograda po tom pitanju je vrlo jasan, sa čime se slažu i određene republičke institucije koje imaju nadležnosti na tom prostoru. Urbanizacije neće biti, kao što ne postoje ni bilo kakve okolnosti pod kojima bi se tamo nešto gradilo – naglasio je Stojčić. 

Prema njegovim rečima, ideja Grada Beograda, odnosno Beogradskog vodovoda i kanalizacije jeste proširenje uže zone vodoizvorišta, odnosno proširenje pozicija sa kojih bi se grad snabdevao pijaćom vodom. 

– Tako smo i došli do ideje da Veliko ratno ostrvo može da bude jedna od tih teritorija, ali najvažnija poruka je da neće biti nikakve urbanizacije ni izgradnje. Pokrenuli smo studiju kojom će se pokazati mogućnost postojanja ekoloških reni bunara koji bi eventualno bili postavljeni uz obalu Velikog ratnog ostrva. Na taj način bismo upotpunili vodosnabdevanje Beograda. Nema nikakvog betoniranja ili drugog vida izgradnje, a ekološki reni bunari postoje u drugim evropskim i svetskim gradovima koji su veoma aktivni po pitanju zaštite životne sredine. Sada čekamo elaborat koji će pokazati da li je tako nešto uopšte moguće na Velikom ratnom ostrvu, dok ćemo u drugoj fazi moći da vidimo kako će izgledati reni bunari i na kojim će se pozicijama nalaziti – dodao je Stojčić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;