IZOLACIJA-468X60-BANNER

Planine postaju prava gradilišta

22.12.2020. | M. A. | Blic

Najpopularnije srpske planine dobiće uskoro novi izgled, pošto su već pripremljenim urbanističkim planovima predviđeni značajni radovi na njihovom uređenju.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Tako će Zlatibor rešiti problem parkiranja izgradnjom podzemnih garaža u centru, gde će nići i novi stambeno poslovni kompleks, Kopaonik će proširiti turističke kapacitete izgradnjom novih hotela visoke kategorije, apartmana i vikendica, a dva nova skijaška centra mogla bi da niknu u regionu Istočne Srbije.

Urbanistički planovi predviđaju lokacije za gradnju i propisuju kriterijume koji se moraju ispoštovati, ali još uvek nisu precizno utvrđeni vremenski rokovi za realizaciju pojedinih projekata. Ipak, pretpostavlja se da skijaši neće dugo čekati pošto već ima zainteresovanih investitora.

U užem centru Zlatibora na tri lokacije nići će četiri podzemne garaže koje će, posle uvođenja zabrane saobraćaja na Kraljevom trgu, rešiti problem nedostatka parking mesta. Istovremeno se na ovoj srpskoj planini na mestu bivše glavne autobuske stanice gradi stambeno-poslovni kompleks. Reč je takođe o centralnoj lokaciji na Zlatiboru gde se krenulo sa izmeštanjem stanice i pripemama za gradnju.

Nedovoljno smeštaja, kuća koja se daju u zakup i parking mesta, već godinama važe za glavne probleme turista na Kopaoniku. Najnovijim izmenama urbanističkih planova predviđena je izgradnja novih turističkih kapaciteta, hotela visoke kategorije, apartmana i vikend kuća. Urbanistički planovi predviđaju lokacije za gradnju i propisuju kriterijume koji se moraju ispoštovati, ali još uvek nisu precizno utvrđeni vremenski rokovi za realizaciju pojedinih projekata. Ipak, pretpostavlja se da skijaši neće dugo čekati pošto već ima zainteresovanih investitora.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javni uvid u izradu plana turističke destinacije Kučajske planine. Predviđa se izgradnja novih puteva i turističkih sadržaja, pre svega u funkciji skijaškog centra. Kako se navodi u dokumentu, održivi razvoj turizma na Kučajskim planinama, sa Beljanicom, Crnim vrhom i južnim obroncima Homoljskih planina strateško je pitanje razvoja ovog dela Srbije.

Potencijalno skijaško područje Beljanica i Crni vrh zauzima oko 18,5 kilometara kvadratnih i u ovom Planu podrazumeva izgradnju modernog skijaškog centra, uz celokupan sadržaj poput skijaških staza, ski-liftova, žičara, ski-stadiona... Kapacitet skijaškog područja mogao bi da iznosi oko 7.000 istovremenih skijaša.

Kako se dodaje, to će usloviti razvoj i određenog smeštajnog kapaciteta za sezonsko ili celogodišnje korišćenje, što će u konačnom biti oko 5.000 ležajeva.

Glavne aktivnosti, kako se navodi u dokumentu, odnosiće se na unapređenje turističko-rekreativne opremljenosti prostora, saobraćajne i infrastrukturne i komunalne opremljenosti naselja i njihove pristupačnosti. Najznačajniji turistički lokaliteti u Planu su Lisine, Busovata, Krupajsko vrelo i Resavska pećina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;