PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Gradiće se Nacionalna akademija za obuku članova posade brodova

16.12.2020. | eKapija

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javnu nabavku za izradu idejnog projekta sa studijom opravdanosti i projektom za građevinsku dozvolu za izgradnju Nacionalne akademije za obuku članova posade brodova. Procenjena vrednost nabavke je 40 miliona dinara bez PDV-a.

Beograd-ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Nova nacionalna akademija planirana je na Novom Beogradu, na lokaciji između privredne zone Auto-put i aerodoroma Nikola Tesla, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je predvidelo realizaciju ovog projekta po modelu javno-privatnog partnerstva. Kako se navodi u dokumentaciji, procenjena vrednost radova na izgradnji Nacionalne akademije iznosi 7,5 mil EUR, a sa ulaganjima privatnog partnera ukupna vrednost projekta je oko 11 mil EUR.

- Imajući u vidu visoke troškove ukupnog investicionog ulaganja koje je potrebno u cilju ispunjavanja predmetnih standarda, kao i da ispunjavanje zahteva koji se odnose na osoblje pre svega u pogledu licenciranih instruktora i procenjivača znanja prevazilazi trenutne kadrovske kapacitete Republike Srbije, pri čemu je tržište Republike Srbije relativno malo zbog čega bi ovaj projekat trebalo realizovati u regionalnom kontekstu - navodi se u dokumetaciji.

U okviru Projekta, Republika Srbija investiraće u izgradnju infrastrukture Nacionalne akademije, dok će privatni pratner obezbediti tehničko-tehnološki know-how, licencirane instruktire i procenjivače, te uspostaviti sertifikovani proces obuke i ukupnog upravljanja Nacionalnom akademijom u skladu sa međunarodnim standardima.

U okviru Nacionalne akademije planira se izgradnja glavne zgrade ukupne površine 2.500m² u okviru koje će se sprovoditi proces teorijske nastave, a koje obuhvata nekoliko specijalizovanih prostorija/učionica za sprovođenje nastave iz oblasti: navigacije (posebne prostorije za simulatore glavnog i pomoćnog mosta, dve učionice koje će sadržati prostor za instalaciju PC 6 coning stations w/ARPA i ECDIS simulatora i dve obične učionice), brodomašinstva (posebnih prostorija za ERM/ETM/ECS i odvojeno za ERS i GRS, dve obične učionice i dve učionice koje će sadržati prostor za instalaciju PC 6 ERS w/EGS), elektrike i elektrotehnike (učionica sa FESTO simulatorom, A/C simulatorom, simulatorom hlađenja, simulatorom kontrole motora, kao i dve obične učionice), specijalizovane prostorije za sprovođenje nastave koja se odnosi na gasne i hemijske tankere, manipulaciju opasnim teretom (obavezno da sadrži hemijsku i dve dodatne laboratorije, te običnu učionicu) i sticanje znanja u odnosu na bezbednost i sugurnost na brodu (dve obične učionice, prostorije za obuku iz prve pomoći, radionicu za zaštitu od požara i radionicu za LSA), kao i zasebne prostorije za sticanje znanja u oblasti pretovarnih operacija brodova u lukama.

U okviru glavne zgrade treba predvideti dva amfiteatra za zajedničku nastavu, kao i prostorije za dve tematski odvojene biblioteke, zatim zasebne kancelarijske prostorije za obavljanje administrativnih poslova, direktora, instruktore i procenjivače, konferencijsku salu i dve sale za sastanke, kantinu, kao i tri prostorije za presvlačenje radnih odela i posebne prostorije za pušače, odnosno toalete, ukupne površine 1.400m².

Osim glavne zgrade Nacionalna akademija sadržaće i zasebnu zgradu za prijem i smeštaj polaznika (dormitory) koja obavezno uključuje recepciju, restoran i kantinu, kuhinju, četiri zajedničke prostorije, dva amfiteatra i toalete, sobe za polaznike i prostorije za socijalizaciju (teretana, mali fudbal i košarku) – ukupne površine oko 3.000m².

Za potrebe sprovođenja praktične nastave predviđena je i gradnja bazena veličine 1.500m², zatvoreni i otvoreni protivpožarni poligon (ukupno 750m²), kao i posebne radionice za bezbednost na radu, brodomašinstvo, zavarivanje, elektriku i refrigeration – ukupna površina oko 2.700m².

Pored navedenih kapaciteta, odnosno objekata Nacionalne akademije, planira se izgradnja pristupnih i internih saobraćajnica, kao i parkinga odgovarajućeg kapaciteta.

Rok za podnošenje ponuda je 13. januar 2021. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;