INFONET-468X60-BANNER

Novi konkurs za zgradu Beogradske filharmonije

30.11.2020. | Beobuild

Raspisan je arhitektonsko-urbanistički konkurs za izradu kompletnog projekta buduće zgrade Beogradske filharmonije na Usću. Po zahtevu Vlade Srbije, novi konkurs biće organizovan pod okriljem Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz prisustvo predstavnika Vlade i Grada Beograda. Objekat koji bi trebao da bude izgrađen na temeljima nezavršenog "Muzeja revolucije" u bloku 13 na Novom Beogradu, već je bio predmet arhitektonskog konkursa 2017. godine, međutim rešenja iz konkursa poslužila su samo za izradu PDR-a, a istovremeno je najavljen novi međunarodni konkurs za objekat koncertne dvorane.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Proces izbora najboljeg rešenja biće dvostepeni, pretkvalifikacioni i kvalifikacioni, a obe faze su predviđene da traju oko 18 meseci. Veliki međunarodni konkurs za zgradu Beogradske filharmonije mogao bi da bude privlačan za poznate svetske arhitektonske biroe, a procenu pristiglih rešenja i izbor pobednika takođe će voditi međunarodni žiri. Maksimalna naknada za kompletan projekat, od idejnog rešenja do izvođačkog projekta, iznosi oko 10 miliona evra, dok se vrednost sa realizacijom procenjuje na 120 miliona evra. Deo posla vezan za akustiku nije deo zadatka, već je taj deo poveren specijalizovanoj britanskoj firmi Arup, jednim od najvećih imena za ovakvu vrstu inženjerskih usluga.

Prema konkursnom zadatku, radi se o objektu od oko 25.000 kvadrata, koji od primarnih funkcija treba da sadrži veliku koncertnu dvoranu sa 1600 mesta za sedenje, malu salu kapaciteta 400 mesta, kao i studio za snimanje i izvođenje maksimalnog kapaciteta 100 gostiju. Pored toga, učesnicima konkursa je naznačeno da objekat treba da okružuje veliki i fleksibilni javni prostor sa binom, u kome bi bila moguća organizacija velikih koncerata na otvorenom, sa publikom i do 20.000 gledalaca. Specifična pozicija objekta i otvoren parkovski prostor oko njega daje široke mogućnosti, ali zahteva i vrlo kreativan pristup integraciji dve prostorne funkcije.

Sa reprezentativnog ulaznog podijuma pristupalo bi se foajeu, koji takođe traži fleksibilnost i veličinu, pošto se u unutrašnjosti predviđa organizovanje izložbi, manjih nastupa ili drugih komercijalnih izvedbi. Pored primarnih funkcija, unutrašnjost objekta imaće sve prateće prostorije, uključujući garderobe za muzičare i umetnike koji nastupaju, velike sobe za horove, više različitih prostorija za pripremu i uvežbavanje, kao i radionice i učionice. U produkcionom smislu, rešenje treba da sadrži vrhunske uslove i tehnologiju za klasične nastupe, ali i snimanje, emitovanje i filmsku proizvodnju.

U prvoj fazi konkursa biće napravljen uži izbor od 6-8 prijavljenih timova, koji će onda ući u finalni izbor. Svi učesnici koji ispune kvalifikacione uslove i uđu u drugu fazu dobiće nagradu od 20.000 evra, dok će najbolji imati priliku da potpiše vredan ugovor.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;