INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Početak radova na izgradnji auto-puta Niš–Merdare očekuje se polovinom naredne godine

26.11.2020. | RTS

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je ugovor o kreditu od 85 miliona evra za projekat izgradnje auto-puta Niš–Merdare sa regionalnom direktorkom EBRD-a za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai, za prvu deonicu od Niša do Pločnika. Početak radova se očekuje već polovinom naredne godine, rekao je Siniša Mali nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kredit od 85 miliona evra je odboren za finansiranje izgradnje prve deonice od Niša do Pločnika u dužini od 33 kilometara.

Drugi ugovor za implementaciju projekta izgradnje auto-puta potpisali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić i regionalna direktorka EBRD-a.

Mali je istakao da su potpisana dva važna sporazuma koji predstavljaju korak napredak u realizaciji tog važnog infrastrukturnog projekta. Dodao je da je vrednost projekta izgradnje prve deonice 225 miliona evra. Zahvalio je EBRD-u što je danas obezbeđeno preostalih 85 miliona evra u finansijskoj konstrukciji.

Za prvu deonici od Niša do Pločnika već je obezbeđen zajam Evropske investicione banke od 100 miliona evra, kao i grant od 40,6 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana, naveo je Mali.

Ističe da je to veoma važan projekat, pošto je deo Vašingtonskog sporazuma, kao i da će taj auto-put doprineti razvoju regiona, kao i bržem protoku robe i ljudi, ali bezbednosti saobraćaja. Naveo je da se taj projekat potpuno uklapa u program "Srbija 2025" u koji će biti uloženo više od 14 milijardi evra u narednih pet godina samo u infrastrukturne projekte.

- Već naredne godine imaćemo u budžetu rekordni budžet za kapitalne investicije, preko 330 milijardi dinara, to jest 5,5 odsto našeg BDP-a - naglasio je ministar.

Naveo je da je u prethodnih pet godina u Srbiji izgrađeno više od 350 kilometara novih auto-puteva.

Gradnja prve deonica auto-puta mira, od Niša do Pločnika, krenuće početkom naredne građevinske sezone, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Nakon potpisivanja ugovora sa EBRD za kredit od 85 miliona evra za prvu deonice budućeg auto-puta od Niša do Merdara, Momirović je u Vladi Srbije istakao da je taj projekat veoma izazovan za Srbiju, kao i da će otvoriti perspektivu i za Srbe i za Alabance.

Dodao je i da će taj auto-put Srbiju pozicionirati kao ključnu saobraćajnu destinaciju u jugoistočnoj Evropi.

Ističe da izgradnja auto-puta počinje od Merošine kod Niša, a do Pločnika dužine je oko 32 kilometara, imaće šest tunela sa ukupnom dužinom 2.600 metara i 16 mostova.

Tender za izvođača radova biće raspisan, kaže, do kraja ove godine.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;