SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd dobija Linijski park dugačak čak 4,6 kilometara

26.10.2020. | Blic

Glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić rekao je da bi izgradnja Linijskog parka, koji će se prostirati na površini od 4,6 kilometara, trebalo da počne krajem sledeće godine, kao i da će radovi trajati oko dve i po godine.

Linijski park (Foto: Grad Beograd)

- Linijski park će imati deset celina. Idejna rešenja je izradilo 55 mladih ljudi, koji su se kvalifikovali kroz postupak koji smo sproveli početkom godine. Tih deset celina su jedna funkcionalna celina, koja čini Linijski park i on počinje tridesetak metara od Beton hale i završava se kod Pančevačkog mosta - rekao je Stojčić, piše N1.

Gradski urbanista je objasnio da ta teritorija obuhvata staru železničku prugu, koja nije u funkciji od kada je počela izgradnja Beograda na vodi, kada je potpuno promenjena železnička mreža. Dodaje da će to biti prvi put od kada je izgrađen taj deo Beograda da će moći nesmetano pešačkim i biciklističkim koridorima da se priđe Dunavu.

Linijski park (Foto: Grad Beograd)

- Linijski park zauzima javnu površinu gde je nekad bila pruga i sve parcele su u vlasništvu Grada Beograda ili Republike Srbije, ali ćemo mi i dodatno da uđemo sa obe strane u naselja gde god je to moguće kako bi ga povezali sa postojećim otvorenim prostorima u stambenim blokovima. Ideja je da ceo taj deo grada od 4,6 kilometara pa puta kilometar bude renoviran u nekom trenutku, ali sada krećemo po celinama. Nadamo se da će uspešno biti sprovedena nabavka za izvođenje radova, koja opet podrazumeva izvođenje po celinama, jer imamo dosta objekata koji treba da se uklone, imovinsko-pravni postupci treba da krenu krajem januara sedeće godine, tako da će to sigurno da traje dve do tri godine - rekao je Stojčić.

Procena je, dodao je Stojčić, da je vrednost ovog projekta oko 55 miliona evra i naveo da će park imati drastičan uticaj na razvoj Beograda.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;