Kuća koja se napaja isključivo solarnom energijom

27.04.2010. | SrbijaNet

Berlinski studenti arhitekture u dvorištu svog fakulteta sami grade modernu kuću koja će se napajati isključivo solarnom energijom. Kuća će proizvesti 50 odsto više energije nego što joj je potrebno.

Kuća budućnosti za javnost će biti otvorena samo jedan dan, a onda će biti demontirana, jer će ovim projektom studenti Visoke berlinske škole za tehniku i ekonomiju učestvovati na medjunarodnom takmičenju koje se u junu održava u Madridu, prenosi Dojče vele.

Na takmičenju "Solar Decathlon 2010." u Madridu više od 20 studentskih timova iz celog sveta predstaviće svoje kuće uz nadu da su uspeli da koncipiraju energetski najdelotvorniju i arhitektonski najnapredniju stambenu zgradu.

Uslov takmičenja je primeniti samo ekološke materijale, a zadatak je da se izgradi kuća koja proizvede više energije no što je potroši, i to samo uz pomoć sunčeve energije.

Tako je berlinska grupa odlučila da na krov i prozore stavi uredjaje sa ćelijama za fotovoltažu koje proizvode struju. Za toplu vodu i grejanje - na fasadu su postavili termičke kolektore koji transformišu sunčevo zračenje u toplotu i prenose je na vodu. I time ova kuća od 74 kvadrata proizvodi 50 odsto više energije nego što joj je potrebno.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...