Novi projekti u Gornjem Milanovcu

28.09.2020. | Tanjug

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević je uoči otvaranja sportskog aerodroma na Galovića polju u Pranjanima u subotu (26.09.2020) istakao da aerodrom pored značaja koji ima za srpsko-američke odnose, predstavlja i veliki turistički potencijal za rudničko-takovski kraj.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Što se tiče opštine Gornji Milanovac nama je to od višestrukog značaja, s obzirom na to da rudničko-takovski kraj i pranjanski kraj obiluju istorijom i da mi pokušavamo na tim istorijskim činjenicama da dočaramo i razvijemo i turističke potencijale naše opštine. Sa otvaranjem ovog aerodroma sigurno dobijamo i novu perspektivu u razvoju turizma - ispričao je Kovačević za Tanjug.

Kako kaže, izgrađena je pista, posađena trava, izgrađen je park, a za kompleks koji je nastao za samo dva meseca kaže da ne postoji ni u jednom drugom selu u Srbiji.

Aerodrom se prostire na 18 hektara i 60 ari, precizira Veselinović i dodaje da je trenutna iskorišćenost oko 10 hektara, a plan je da se na oko sedam hektara u narednom periodu izgradi etno selo u kojem će kuće pola biti izgrađene u srpskom, a pola u američkom stilu. Dodaje da je u planu da se osnuje aeroklub, koji će omogućiti turistima i panoramsko razgledanje tog kraja Srbije malim avionima.

Plan za budući period jeste i približavanje turistima istorijskog i ustaničkog mesta Takovo, gde će se pokazati mesto odakle je nastala moderna Srbija i kako je Miloš Obrenović odlučio da baš tu podigne ustanak.

Odlučeno je da se uradi izgradnja replike dvorca u Takovu, za šta je, kako kaže Kovačević, dokumentacija u pripremi.

Kovačević se nada da će u narednom periodu Takovo dobiti autentični dvorac iz vremena Drugog srpskog ustanka, koji je nažalost tokom ratova spaljen, izgubljen i nije ostao od njega ni kamen na kamenu.

Takođe, plan je i da se planina Rudnik, udaljena od Beograda manje od 100 kilometara, približi turistima, za šta su već započeli neki razvojni projekti, a čemu će pomoći i izgradnja regionalnog puta preko Topole i auto-put "Miloš Veliki", koji su izgrađeni u proteklom periodu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...