Industrijski park Mihajlo Pupin projekat od strateškog značaja

25.09.2020. | S. P. | eKapija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas (25.09.2020) na vebinaru posvećenom promociji Industrijskog parka Mihajlo Pupin u Beogradu i ocenila da će taj projekat otvoriti vrata domaćim i stranim stručnjacima iz IKT industrije, kao i startap inovacionim kompanijama. Dodala je da su projekat organizovali Privredna komora Srbije i građevinska kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Budući izgled Industrijskog parka Mihajlo Pupin (Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj)

- Kompaniju CRBC smo prepoznali kao partnera koji je pouzdan, brz i efikasan i na koga možemo da se oslonimo, zbog čega smo ponosni - navela je premijerka i dodala da je od izuzetne važnosti i to što će otvaranje tog industrijskog parka doprineti tranformaciji srpske ekonomije, modernizaciji i pre svega, ostanku mladih stručnjaka u zemlji.

- Zainteresovani smo da što pre krenemo u izgradnju Industrijskog parka Mihajlo Pupin i potpišemo ugovore sa njegovim budućim stanovnicima - rekla je Brnabić, dodajući da se Srbija trudi da u ekonomiji i spoljnoj politici uspešno drži otvorena vrata prema svetu.

Projekat Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin u Beogradu biće izgrađen u severozapadnom delu Beograda, na severnoj obali Dunava, u naselju Borča.

Nalaziće se u blizini Pupinovog mosta, gde magistralni putevi povezani sa mostom omogućavaju brz transport do aerodroma, brodskog kargo terminala na Dunavu, železničke stanice i međugradske autoputne mreže.

U pitanju je sveobuhvatni Park, na površini od 320 hektara, koji će pored Industrijskog parka uključiti i park visoke tehnologije i međunarodni trgovački centar.

Saglasno studiji izvodljivosti Park će direktno i indirektno kreirati oko 25.000 radnih mesta, privući oko 3.000 kompanija, uključujući i visoko tehnološke kompanije, i posledično dati značajan doprinos rastu BDP Republike Srbije.

Potpisivanjem Memoranduma o zainteresovanosti više od 40 velikih kineskih kompanija izrazilo je želju da uspostave svoje poslovanje u Parku. Preliminarna vrednost projekta je oko 300 mil EUR.

Početak izgradnje parka, najavljen je za mart 2020, ali je usled pandemije koronavirusa, ovaj datum pomeren.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...