INFONET-468X60-BANNER

Šta je danas sa atraktivnim lokacijama u Beogradu koje su prodate poslednjih godina?

11.09.2020. | Blic

Grad Beograd i Republika Srbija u prethodnih nekoliko godina prodali su veliki broj zgrada i atraktivnih lokacija u prestonici, a poslednja u nizu je "Beograđanka" čiji je najveći deo od preko 19.000 kvadratnih metara kupila firma Marera properties. Nema sumnje da će uskoro ponovo na prodaju, po sniženoj ceni, biti ponuđen i "Sava centar". Neki od objekata biće renovirani, dok će na pojedinim lokacijama nići novi i moderni stambeno-poslovni kompleksi.

Beograd- ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Zgrada bivše "Beobanke" na Zelenom vencu je pre tri četiri godine za 4,25 miliona evra prodata kompaniji Stattwerk iz Štutgarta koja u svom protofoliu navodi da se bavi "promenom namene nekadašnjih fabrika u stambene i poslovne prostore, čuvajući sam oblik građevine". Međutim, čak ni posle četiri godine još nije počela rekonstrukcija ovog impozantnog objekta na Zelenom vencu.

Zgrada "Jugoeksporta" je imala više neuspešnih pokušaja prodaje, ali je na kraju licitacija uspešno završena kada je kompanija Matijević, ponudila 7,3 miliona evra. U pitanju je velelepna građevina na lokaciji Kolarčeva 1, koja gleda na Trg republike. Zgrada je nekoliko puta renovirana, poznata je kao predivno arhitektonsko zdanje Matije Bleha iz 1923. godine i ima 5.500 kvadrata. Na ovoj veoma atraktivnoj lokaciji otvoren je luksuzan hotel.

Zgrada "Depoa", u kojem se nalazio i tržni centar, izgorela je u požaru 2014. godine. Nakon ovog nemilog događaja prostor u Bulevaru kralja Aleksandra 142, prodat je 2017. izraelskim investitorima na javnoj aukciji po ceni od 4,15 miliona evra. Na inicijativu BKA development urađen je plan detaljne regulacije bloka u kome se navodi da se na lokaciji "Depoa" planiraju mešoviti gradski centri. Prema regulaciji je planirana izgradnja stambenih i poslovnih objekata, do šest spratova kod Bulevar kralja Aleksandra, kao i stambenih objekata uz Nišku ulicu.

Prekoputa buduće autobuske stanice na Novom Beogradu, na uglu ulica Jurija Gagarina i Antifašističke borbe u Bloku 43 već 25 godina se nalazi Otvoreni tržni centar. Zemljište na ovoj lokaciji prodato je za 20 miliona evra ili 2,36 milijardi dinara firmi Kopernikus, koja je vlasnik TV Prva i O2 TV. Površina prodata na ovoj lokaciji iznosi velikih 20.500m². Novi vlasnici su najavili gradnju velelepne kule, ali je problem što se iseljavanje "buvljaka" odlaže iz godine u godinu.

Zgrada građevinskog preduzeća "Rad" u stečaju je konačno posle mnogo neuspešnih tendera, našla novog vlasnika. Republička direkcija za imovinu Srbije dala je ponudu od 341 milion dinara i tako postala vlasnik 3.600 metara kvadratnih u Kosovskoj ulici. Vlasnika je bilo teško naći s obzirom da je zgrada preduzeća bila na licitaciji 14 puta. Zgrada u Kosovskoj ulici je potpuno renovirana i već useljena.

Zemljište na lokaciji "Marina Dorćol", jedno od najatraktivijih u prestonici, prodato je pre tačno godinu dana za 3,86 milijardi dinara ili nešto više od 32 miliona evra, a novi vlasnik je firma MD Investment koja je u vlasništvu poznate češke kompanije Sebre. Najavljena je gradnja stambeno-poslovnog kompleksa, a otvaranje gradilišta prvobitno je bilo predviđeno za proleće 2021. godine.

Palata "Beograd" prodata je firmi Marera properties za 16,5 miliona evra, uz obavezu da u naredne tri godine u rekonstrukciju ulože još minimum osam miliona evropskih novčanica. Ovo je bilo drugo javno nadmetanje pošto na prvom, na kojem je početna cena iznosila 20,5 miliona evra, nije bilo zainteresovanih strana.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;