PRIJAVA-468X60-BANNER

Rekonstrukcija i dogradnja Palate SANU

26.08.2020. | S. Petrović | eKapija

Zgrada Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Knez Mihajlovoj ulici 35, posle 100 godina od izgradnje, biće obnovljena i dograđena. U planu je kompletna obnova palate SANU ukupne površine od oko 18.000m², koja osim potpune rekonstrukcije fasade, dodatno uključuje i izuzetno izazovnu i kompleksnu, kako projektantsku tako i graditeljsku intervenciju.

Budući izgled Palate SANU

Budući izgled Palate SANU (Foto: Bureau Cube Partners)

Posle sprovedenog internacionalnog konkursnog i tenderskog procesa, predmetni posao izrade kompletne investiciono-tehničke dokumentacije, koja se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju Palate SANU, poveren je konzorcijumu domaćih kompanija koji čine Bureau Cube Partners i AG Institut. Autori idejnog rešenja rekonstrukcije i dogradnje palate SANU su arhitekte Miodrag Mirković, Milan Rašković i Milan Lojanica.

Oni su, kako navode iz biroa Bureau Cube Partners za eKapiju, nefunkcionalan i eksploataciono neupotrebljiv i devastiran atrijumski, tj. dvorišni deo palate SANU, idejnim rešenjem reorganizovali, projektujući na njegovom mestu centralnu multifunkcionalnu, koncertnu dvoranu.

- Kapacitet dvorane predviđen je za 350 posetilaca, sa centralnim dvoetažnim holsko, tj. galerijskim pročeljem, kao novim predvorjem ovog reprezentativnog zdanja - navode iz biroa.

Takođe, arhitekte su predloženim rešenjem, osim prostornih unapređenja realizovanih u okviru Galerije likovne i muzičke umetnosti i Galerije nauke i tehnike, posebnu pažnju posvetili funkcionalnoj i tehničko-tehnološkoj reorganizaciji ključnih celina akademije počev od Biblioteke i Arhiva SANU, Svečanih sala i Spomen prostora i Instituta i Odeljenja SANU, Izdavačke delatnosti i Kabineta, do Ateljea i Centra za umetničku edukaciju.

Završetak celokupne investiciono-tehnicke dokumentacije planiran je tokom marta 2021, kada se očekuje i građevinska dozvola.

- U skladu sa tim, pretpostavlja se da bi radovi mogli početi tokom 2021, a do 2024. moguće ih je i kompletno završiti, čime bi se otvaranje rekonstruisanog objekta upriličilo upravo u godini u kojoj se obeležava jubilarna 100-godišnjica izgradnje palate SANU - kažu iz biroa Bureau Cube Partners za eKapiju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;