INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija i dogradnja Palate SANU

26.08.2020. | S. Petrović | eKapija

Zgrada Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Knez Mihajlovoj ulici 35, posle 100 godina od izgradnje, biće obnovljena i dograđena. U planu je kompletna obnova palate SANU ukupne površine od oko 18.000m², koja osim potpune rekonstrukcije fasade, dodatno uključuje i izuzetno izazovnu i kompleksnu, kako projektantsku tako i graditeljsku intervenciju.

Budući izgled Palate SANU

Budući izgled Palate SANU (Foto: Bureau Cube Partners)

Posle sprovedenog internacionalnog konkursnog i tenderskog procesa, predmetni posao izrade kompletne investiciono-tehničke dokumentacije, koja se odnosi na rekonstrukciju i dogradnju Palate SANU, poveren je konzorcijumu domaćih kompanija koji čine Bureau Cube Partners i AG Institut. Autori idejnog rešenja rekonstrukcije i dogradnje palate SANU su arhitekte Miodrag Mirković, Milan Rašković i Milan Lojanica.

Oni su, kako navode iz biroa Bureau Cube Partners za eKapiju, nefunkcionalan i eksploataciono neupotrebljiv i devastiran atrijumski, tj. dvorišni deo palate SANU, idejnim rešenjem reorganizovali, projektujući na njegovom mestu centralnu multifunkcionalnu, koncertnu dvoranu.

- Kapacitet dvorane predviđen je za 350 posetilaca, sa centralnim dvoetažnim holsko, tj. galerijskim pročeljem, kao novim predvorjem ovog reprezentativnog zdanja - navode iz biroa.

Takođe, arhitekte su predloženim rešenjem, osim prostornih unapređenja realizovanih u okviru Galerije likovne i muzičke umetnosti i Galerije nauke i tehnike, posebnu pažnju posvetili funkcionalnoj i tehničko-tehnološkoj reorganizaciji ključnih celina akademije počev od Biblioteke i Arhiva SANU, Svečanih sala i Spomen prostora i Instituta i Odeljenja SANU, Izdavačke delatnosti i Kabineta, do Ateljea i Centra za umetničku edukaciju.

Završetak celokupne investiciono-tehnicke dokumentacije planiran je tokom marta 2021, kada se očekuje i građevinska dozvola.

- U skladu sa tim, pretpostavlja se da bi radovi mogli početi tokom 2021, a do 2024. moguće ih je i kompletno završiti, čime bi se otvaranje rekonstruisanog objekta upriličilo upravo u godini u kojoj se obeležava jubilarna 100-godišnjica izgradnje palate SANU - kažu iz biroa Bureau Cube Partners za eKapiju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;