INFONET-468X60-BANNER

Uređenje Kosančićevog venca

15.07.2020. | B92

Urbanistički zavod Beograda objavio je izmene i dopune plana detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac. Plan se odnosi na deo bloka između između Karađorđeve ulice, Velikih stepenica i Kosančićevog venca i opštine Stari grad.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Prostor u obuhvatu plana deo je istorijske urbane celine Kosančićevog venca koji predstavlja jedan od najznačajnijih i najosetljivijih urbanih sklopova starog Beograda i deo je lične karte Beograda - navodi se u planu.

U planu se navodi da su, između ostalog, opšti ciljevi izrade plana zaštita prostorno kulturno-istorijske celine Kosančićev venac, stvaranje uslova za realizaciju novih pešačkih komunikacija, stvaranje uslova za nove ambijentalne vrednosti i drugi.

Prema planu generalne regulacije predmetna lokacija se nalazi u površinama namenjenim za površine javne namene (visokoškolske ustanove, ustanove kulture i mreža saobraćajnica), kao i za površine ostalih namena (stanovanje i mešoviti gradski centri).

Planovi za zelene površine obuhvataju park i pešačku komunikaciju, odnosno promenadu.

Planovi za površine za objekte i komplekse javnih službi obuhvataju visokoškolske ustanove (Rektorat Univerziteta umetnosti) i ustanove kulture u koje spadaju multifunkcionalni objekat kulture "Đumrukana", centar za kulturu "Male stepenice", gradska galerija "Kosančićev venac" i memorijalni centar Narodne biblioteke.

Kada je reč o površinama ostalih namena, u planu se pominju površine za stanovanje, odnosno zone porodičnog i višeporodičnog stanovanja u formiranim gradskim blokovima u centralnoj i srednjoj zoni grada.

Planom je obuhvaćena površina od 2 hektara. Odlukom je određeno da je investitor plana firma MD International.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;