IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Novi rok za Savski trg 15. novembar

13.07.2020. | Š. Marović | Novosti

Kao novi rok za otvaranje budućeg najvećeg javnog prostora u prestonici od 12.000 kvadratnih metara glavni gradski urbanista Marko Stojčić za Novosti ističe 15. novembar.

Iako je spomenik utemeljivaču srednjovekovne srpske države visine 23 metra izliven i završen još u martu, a postolje bilo gotovo polovinom maja, njegovo trajno postavljanje na Savski trg moraće još da pričeka.

Budući izgled Savskog trga

Budući izgled Savskog trga (foto: Fenwick Iribarren Architects)

- Ukoliko se situacija sa koronom smiri, a nadamo se da hoće u narednom periodu, konvoj od sedam kamiona trebalo bi da krene iz Rusije za 12 do 15 dana i da stigne u Beograd početkom avgusta - nada se Stojčić. - Potom bi sledilo njegovo montiranje, za koje je potrebno oko mesec dana, a nakon toga će uslediti popločavanje i uređenje tog dela.

Autobuski i automobilski saobraćaj iz Karađorđeve ka Nemanjinoj pušten je sredinom maja, dok će iz Savske ka Nemanjinoj prvi automobili proći za otprilike mesec i po dana.

- Očekuje se da će ulica koja povezuje Savsku i Nemanjinu biti prohodna do 1. septembra - kaze gradski urbanista.

- Izvođač radova nas je zamolio zbog tehnologije građe da mu damo još malo vremena, što smo i uradili. Bitno je da se sve odradi kvalitetno, kako ne bi nekoliko decenija bilo potrebno ponovo rekonstruisati ulicu.

Pored spomenika Stefanu Nemanji, ustaljenu dinamiku sa početka radova znatno je poremetila izgradnja nove kanalizacione crpne stanice kod bioskopa "Partizan". Svi kolektori koji su bili povezani na bivšu stanicu biće povezani na novu, kapaciteta sedam kubnih metara u sekundi. Nadzemni deo postojeće crpne stanice koja se nalazi kod bolnice "Sveti Sava" biće porušen, dok će podzemni biti zatrpan. U Savskoj ulici postoji više kolektora opšteg tipa, koji primaju i upotrebljenu i atmosfersku vodu, a koji su dimenzija od 60 sa 110 centimetara do 135 sa 250 centimetara. Kolektori iz Savske ulice prikljupljaju vodu iz blokova između ulica Sarajevske i Savske, a kolektor iz Karađorđeve prikuplja vodu iz pravca Pariske i Gavrila Principa. Popločavanje je zasada završeno u delu ispred zgrade bivše glavne železničke stanice, dok je od oko 300 novih stabala posađen tek neznatan broj.

- Nema svrhe saditi drveće u ovom trenutku, već će se taj posao obaviti u septembru - ističe Marko Stojčić. - Takođe, i popločavanje donjeg dela trga obaviće se po montiranju spomenika Stefanu Nemanji. Što se tiče baraka koje se nalaze u okviru novog trga, jedan deo je već srušen, dok će u narednom periodu i ostali nelegalni objekti biti uklonjeni. Tek tada će buduća vizura ove javne površine biti kompletna.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;