INFONET-468X60-BANNER

Novosadski institut od jeseni započinje izgradnju zgrade otpornu na vibracije

09.07.2020. | Z. Grumić | Novosti

Jedinstvenu zgradu u regionu, a i jednu od retkih takvih u Evropi, dobiće jedan od naših najznačajnijih instituta, "Biosens" u Novom Sadu. Za naše pojmove futuristički objekat biće podignut na jednoj od najlepših lokacija u gradu, koja se nalazi na rubu univerzitetskog kampusa, tik uz obalu Dunava. Ovaj jedinstveni objekat u svom središtu imaće jezgro potpuno odvojeno od ostatka zgrade, koje praktično pliva na specijalnim gumenim nosačima i tako sprečava prenošenje spoljnih vibracija.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Zgrada je jedinstvena i specifična zbog toga što su nanotehnologije i mikrotehnologije važne komponente razvoja Instituta. Za to su neophodne veoma skupe i sofisticirane laboratorije, čija je specifičnost da imaju nultu toleranciju na vibracije, što znači da bilo kakav spoljni uticaj vozila i drugih vibracija mora biti minimalizovan unutar zgrade - rekao je za Novosti prof. dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta "Biosens". - Ovo jedinstveno rešenje izabrali smo nakon razgledanja sličnih objekata u SAD i konsultacija sa evropskim partnerima u vodećim istraživačkim centrima u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Velikoj Britaniji.

Novosadski "Biosens" nedavno je dobio "zeleno svetlo" za sprovođenje tendera za izbor izvođača radova na izgradnji nove poslovne zgrade, u kojoj će biti instalirana najsavremenija istraživačka oprema. Ova naša mlada i međunarodno priznata multidisciplinarna naučna institucija, koju je Pokrajina osnovala pre pet godina pri Univerzitetu u Novom Sadu, prevashodno se bavi primenom informacionih tehnologija u poljoprivredi, a kroz naučni projekat "Antares" kvalifikovala se da bude jedan od vodećih centara izvrsnosti u Evropi.

- Taj projekat vredan je ukupno 28 miliona evra, od čega 14 miliona evra dolazi direktno iz naučnih fondova EU u okviru programa "Horizont 2020", a ostatak iznosa obezbedila je Republika Srbija uzimanjem kredita kod EIB za naučnu infrastrukturu i odatle se investira u novu zgradu i opremu - objašnjava prof. dr Crnojević.

Rok za davanje ponuda je 17. jul, datum posle kojeg će biti poznato ko će graditi taj savremeni objekat. Prema uslovima tendera, radovi bi trebalo da počnu 1. oktobra, a od tog datuma izvođač ima rok od 600 dana da završi zgradu površine veće od 7.200 kvadratnih metara, što znači da bi u novo zdanje zaposleni mogli da se usele sredinom 2022. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;