PRIJAVA-468X60-BANNER

Savremena rešenja bez dilatacije - Industrijski podovi na gradilištu u Subotici

08.07.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Prema dosadašnjoj praksi u građevinarstvu postavljanje dilatacija smatralo se ključnim zbog dugotrajnosti i funkcionalnosti izvedenih objekata. Savremene tendencije, međutim, podrazumevaju prevazilaženje postojećih normi i pronalaženje novih, optimalnih rešenja. Uspostavljanje novih standarda na ovom polju trenutno se prati na gradilištu u Subotici, gde je počev od oktobra prošle godine u toku izgradnja industrijskog objekta površine 38.000m² namenjenog potrebama nemačke kompanije Boysen Abgassistem, a na kojem se upravo izvode betonski podovi bez dilatacije.

Savremena rešenja bez dilatacije - Industrijski podovi na gradilištu u Subotici

Mada je uobičajeno da se dilatiraju kako vertikalni, tako i horizontalni elementi konstrukcija u cilju sprečavanja pucanja, u slučaju budućeg  proizvodnog pogona nemačkog Boysen-a u Subotici, primenjuje se drugačiji postupak. Praktično čitava podna površina koja se betonira u toku jednog dana (između 1500 i 2000m²) izvodi se bez dilatacija. U tu svrhu koriste se posebni dodaci betonu, tzv. kompenzatori skupljanja, koji imaju za cilj da u značajnoj meri smanje skupljanje betona, koje se inače javlja tokom njegovog očvršćavanja. Za obezbeđivanje adekvatnog dodatka betonu, kao i izvođenje samih podova na ovom projektu, zadužena je firma Rinol.

Glavni izvođač radova na budućem proizvodnom pogonu nemačkog giganta jeste firma SMB - Gradnja d.o.o. iz Subotice, dok se beton isporučuje sa betonske baze SMB - Betonjerka d.o.o., koja u saradnji sa kompanijom Lafarge, isporučuje dnevno između 200 i 300m³ betona za potrebe izgradnje proizvodne hale.

Savremena rešenja bez dilatacije - Industrijski podovi na gradilištu u Subotici

Prvi uslov za neometanu isporuku potrebne količine betona jeste ujednačen kvalitet cementa, za šta je zaslužan najveći proizvođač građevinskog materijala u Srbiji - Lafarge. Primenom cementa CEM II/A-M(S-L) 42,5R, koji je na tržištu prepoznat kao cement koji obezbeđuje veoma visoke čvrstoće betona uz njihov brz priraštaj, kao i uz striktnu kontrolu kvaliteta, koja je pratila svaku isporuku cementa na ovom značajnom projektu, omogućeno je da beton u svakom isporučenom kubiku ima identične performanse.

Pored činjenice da se na gradilištu u Subotici trenutno izvode do sada najveće površine bez dilatacije u našoj zemlji, još jedan kuriozitet kod izgradnje nove industrijske hale jeste i činjenica da u pojedinim sekcijama visina krovne konstrukcije iznosi čak 24m, što je svakako neuobičajen primer na našim prostorima.

Objekat u izgradnji je budući proizvodni pogon nemačkog giganta, firme Boysen Abgassistem, lidera na tržištu izduvnih sistema za automobilsku industriju, koji svojim proizvodima snabdeva fabrike "Mercedes-Benz" širom sveta, ali i druge velike proizvođače automobila, kao što su "BMW" i "Nisan". Sama investicija vredna je oko 60 miliona evra, što je najveća strana investicija do sada u ovom delu zemlje, a očekuje se da će pozitivno uticati na povećanje produktivnosti Subotice i okolnih mesta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;