IZOLACIJA-468X60-BANNER

Umesto šume stambeni i poslovni kompleks

01.07.2020. | Š. Marović | Novosti

U zgradi Gradske uprave u toku je rani javni uvid povodom zahteva firme Avala studios za izradu plana detaljne regulacije za kompleks "Avala filma" na Čukarici. Reč je o oko 86 hektara zemljišta na kom se nalazi veliki broj zelenih površina. Planom je predviđena izgradnja stambenih i mešovitih centara, u kojima bi živelo oko 8.000 ljudi. Cilj izrade plana je stvaranje mogućnosti za razvoj filmske industrije u Beogradu. Građani će primedbe i sugestije moći da dostave do 13. jula.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Investitor i vlasnik parcele moći će da pedeset odsto površine pretvori u stambeni prostor, a svega dvadeset odsto zelene površine da sačuva - rekli su za Novosti na prezentaciji u zgradi gradske uprave. - Parcele S1, S3 i S10 imaće stambenu namenu, dok će zona M5 sadržati stambeno-poslovni deo. Komercijalni sadržaji planirani su na zemljištu K1, K2 i K3. Visina stambenih objekata koji se budu gradili ne sme prelaziti 18 metara.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić je rekao da je ceo kompleks kupio Avala film i oni imaju pravo da grade šta žele, ukoliko je to u skladu sa zakonom i urbanističkim planom.

- Ali, Grad im sigurno neće dozvoliti da novim sadržajima unište kvalitetno zeleno rastinje i šumsku osnovu. To je nedopustivo - uverava Stojčić. - Ovo i jeste rani javni uvid, na osnovu koga treba da se izjasne sve zainteresovane strane, javna preduzeća i institucije kako bi dali svoje primedbe. Tek posle toga sledi izrada plana detaljne regulacije, koji takođe mora da bude na javnom uvidu.

Ukoliko bi se projkat realizovao, na parcelama C1, C3 I C10, planirana stambena površina iznosila bi 320.820 metara kvadratnih, dok bi komercijalni sadržaji sadržali 91.983 kvadrata. Mešoviti prostor bi zauzimao oko 68.000 kvadrata, dok su za nove sportske objekte predviđena 46.322 kvadrata.

U planu je i izgradnja jedne osnovne škole kapaciteta 600 đaka, kao i srednjoškolske ustanove koja bi mogla da primi 480 učenika. Planirana je i gradnja doma za stare, kao i kulturnih institucija poput bioskopa i pozorišta, pre svega u centralnim delovima novog naselja.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;