INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

U zgradama se godinama ne proveravaju instalacije za zaštitu od udara groma

11.06.2020. | M. Stanojković | Novosti

Iako su sa izmenama Zakona o stanovanju upravnici dobili obavezu da popišu stanje svih instalacija pa i gromobranskih, pa su mnoge višespratnice počele da ih popravljaju, i dalje ima zgrada koje nemaju gromobrane. Jedan broj je i ostao bez njih posle uklanjanja radioaktivnih gromobrana, ili nisu u funkciji.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Tako, mnogobrojni stanari, tek kad prestonicu zadesi nevreme, počnu da se interesuju o ispravnosti instalacija za zaštitu od groma i mogućnostima za popravku. Ipak, ovo nije jeftina stavka u budžetu zgrade, jer popravka u zavisnosti od kvara i visine zgrade kreće oko 50.000 za manje, a za veće čak od 100.000 do 200.000 dinara.

Iako je briga o gromobranima uvrštena u dnevni red, jer su upravnici u obavezi da zajedno sa stanarima brinu kako o protivpožarnoj tako i o gromobranskoj instalaciji, stanje u kasi diktira prioritete. Da bi stanari bili sigurni, neophodno je da izaberu firmu koja će uraditi snimanje stanja, a potom drugu koja će ukoliko postoji kvar, isti otkloniti.

Prema rečima majstora, povećan broj poziva svakako imaju dan posle jakih grmljavina.

U Gradskom stambenom u čijem je sistemu 14.000 zgrada, tvrde da su sve zgrade u njihovom sistemu potpuno zaštićene gromobranima:

- Gromobrani su u dobrom stanju i održavaju se po prijavi upravnika stambene zajednice. Ukoliko su u pitanju manji nedostaci, otklanjaju se odmah. U slučaju da je potrebna kompletna rekonstrukcija gromobranske instalacije, sačinjava se predmer neophodnih radova i upućuje ponuda stambenoj zajednici.

Gradsko stambeno kao i Sekretarijat za zaštitu životne sredine tvrde da radioaktivnih instalacija u Beogradu nema.

 

Komentari: 2

Bane 28.02.2021 15.29.16

U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova zaključili sa Gradskim stambenim jasno stoji da je ovo JKP u obavezi da vrši popravku ili (ako treba) i ZAMENU gromobranske instalacije. To nije obaveza stansra, već njihova! Nažalost, Gradsko stambeno od toga pravi biznis, zloupotrebom svog položaja.

Milan 16.06.2020 14.42.38

Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u Beogradu (na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Batutove, kod Liona) na krovu stambene zgrade se nalazi gromobran kojim je zamenjen stari radioaktivni pre nekoliko godina ali i ovaj novi liči da je radioaktivan. Stanovi su ispod njega.

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;