INFONET-468X60-BANNER

Konačno probijen tunel "Straževica"

09.06.2020. | Tanjug

Tunel "Straževica" na obilaznici oko Beograda, deonica od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj Potoka, danas (09.06.2020) je probijen u prisustvu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović. Reč je o probijanju novog tunela "Stražževica", koji će biti deo leve trake auto-puta beogradske obilaznice.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Izgradnja levog tunela "Stražževica", u dužžini od 733 metra, vredna je oko 20 miliona evra i u Putevima Srbije očekuju da taj infrastrukturni objekat bude završšen i pre ugovorenog roka, a to je početak 2022. godine.

Desni tunel "Stražževica", koji se sada koristi za dvosmerni saobraćaj, počeo je da se gradi još 1992. godine, a puššten je u saobraćaj 2012. godine. Tim tunelom na sektoru 5 obilaznice sada je povezana trasa od Batajnice do Kružžnog puta kojim se ide do Bubanj Potoka.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će leva cev tunela Straževica biti završena 2021. godine, a u probijanju tog tunela vidi simboliku jer Straževicu nisu mogle da probiju NATO bombe.

- Ja vam obećavam da se ova cev svakako neće raditi tako dugo. Mi ćemo već sledeće godine imati završen ovaj tunel i to je sada već izvesno - rekla je Mihajlović i dodala da Beograd zaslužuje da ima obilaznicu i da je možda jedini glavni grad u Evropi koji nema obilaznicu.

Završšetkom leve trake auto-puta od novog mosta na Savi kod Ostružžnice, kao i obe trake auto-puta od tunela "Straževica" do petlje Bubanj Potok, biće kompletirano svih 47 kilometara auto-puta od Batajnice do Bubanj Potoka.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture očekuju da to bude završšeno za manje od dve godine, kao i da uskoro bude ugovorena i gradnja dodatnih 31 kilometar obilaznice od Bubanja Potoka do Vinče i Pančeva. Tada će biti izgrađen ceo prsten beogradske obilaznice, koja je počela čija izgradnja je počela pre oko 30 godina kako bi se izmestio teretni saobraćaj iz grada.

Gradnja deonice obilaznice oko Beograda od mosta preko Save kod Ostružžnice do Bubanj Potoka u dužžini od 20,4km koššta 207 miliona evra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;