INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prva pametna zgrada u Banatu gradi se u Zrenjaninu

04.06.2020. | eKapija

Projekat "Pametna i održiva potrošnja energije" (Smart And Sustainable Energy Consumption – SASEC), koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija–Srbija, upravo za cilj da Grad Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti o značaju energetske efikasnosti.

Buduća pametna zgrada u Zrenjaninu (Foto: Grad Zrenjanin)

Kao najvažniju aktivnost, projekat predviđa izgradnju prve pametne zgrade u Banatu i osnivanje Regionalnog centra za energetsku efikasnost - Banat u Zrenjaninu.

Ovih dana započeta je izgradnja ovog objekta, bruto površine 449,40m², u ulici Kornela Radulovića. Ukupna vrednost predviđenih radova iznosi 41.248.000 dinara. U izgradnji pametne zgrade koristiće se materijali i sistemi koji će doprineti što manjoj potrošnji energije i što jednostavnijem rukovanju svim sadržajima, navodi se na sajtu Grada.

U izgradnji će se posebno vodi računa o kvalitetno projektovanim i ugrađenim materijalima, kao i o termoizolacionim svojstvima objekta koji su osnova racionalnog korišćenja sistema hlađenja i grejanja. Na uštede kod ovakvih objekata bitno utiče i integracija svih sistema koja se postiže BMS-om (Buliding Menagment System), koji omogućava integraciju rasvete, elektropotrošača, termodinamike, kontrole pristupa i prisustva u prostorijama i bezbednosnih sistema. Objekat će tako predstavljati model najboljih praksi u arhitekturi, usmerenih na smanjenje potrošnje - sprečavanje rasipanja energije i korišćenje obnovljivih izvora, omogućavajući demonstraciju različitih novih tehnologija i opreme za veću energetsku efikasnost. Istovremeno, instalirani sistemi i aplikacije pružaće uvid u realan prikaz energetskih performansi objekta (demo room).

Vodeći partner na projektu je Grad Zrenjanin, a partneri su Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, Grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije – ROSENC. Projekat traje do marta 2021. godine, a ukupna vrednost projekta iznosi 852.001,50 EUR.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;