INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Otpad će zagrevati Konjarnik od 2023.

29.05.2020. | M. Stanojković | Novosti

Radovima na deponiji Vinča polako se rešava jedan od najvećih ekoloških problema Beograda. U toku su aktivnosti na izgradnji sanitarne deponije, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koja će biti puštena u rad krajem godine. Uporedo s tim, odvija se izgradnja elektrane za komunalni otpad i na deponijski gas. Toplotnom energijom iz otpada domaćinstva će moći da se snabdevaju 2023.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kako navode u firmi Beo čista energija, koja je dužna da u skladu sa ugovorom sa Gradom realizuje ugovor o javno-privatnom partnerstvu, u oktobru 2019. godine je počela intenzivnija realizacija radova.

- Puštanjem u rad postrojenja nove sanitarne deponije stvoriće se uslovi za početak radova na zatvaranju postojeće deponije - rekao je za Novosti Vladimir Milovanović, direktor Beo čiste energije. - Kompleks deponije u Vinči biće povezan sa Smederevskim putem rekonstruisanom saobraćajnicom. Biće izgrađena elektroenergetska infrastruktura neophodna za snabdevanje kompleksa električnom energijom i prenos struje do trafostanice Beograd 20, gde će se predavati EPS.

Završetak izgradnje elektrane na komunalni otpad i deponijski gas planiran je za tri godine, dok će se radovi na zatvaranju deponije početi odmah po otvaranju nove sanitarne deponije i biće okončani u istom roku.

- Proizvedenu toplotnu energiju preuzimaće JKP Beogradske elektrane koje su već započele izgradnju mreže daljinskog grejanja. Ona će povezivati elektranu na otpad u Vinči i toplanu na Konjarniku - navodi Milovanović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;