SFSOPLATE-468X60-BANNER

Jubilarna 15. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

11.03.2020. | Gradjevinarsvo.rs

Petnaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) održaće se od 7. do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu -  Kulturni centar Beograda, Trg Republike - plato ispred Kulturnog centra, Galerija Kolektiv, Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, BINA paviljon - dvorište grafičkog odseka FLU, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Jubilarna 15. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

U fokusu ovogodišnjeg BINA programa je tema STANOVANJE U GRADU, koja svojom  širinom obuhvata brojne podteme (urbanistička rešenja, stambene sklopove, javne prostore, zelene površine, saobraćajna rešenja i komunikaciju, prateće funkcije, organizaciju stana, konstruktivne sklopove, materijalizaciju, detalje...) bliske kako stručnjacima, tako i najširoj publici i neposrednim korisnicima tj. stanarima. Kroz niz programskih formata: izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji. BINA predstavlja kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u ovoj oblasti, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i doprinos i domete koji su naše arhitekte postigle u sferi savremenog stanovanja.

BINA ove godine obeležava 15 godina postojanja, tokom kojih je od inicijative grupe entuzijasta izrasla u relevantnu međunarodnu manifestaciju sa širokim spektrom institucionalnih i pojedinačnih partnera i nije posustala u posvećenosti i istrajnosti na otvaranju programskog prostora za promociju i predstavljanje arhitekture u svim oblicima njene pojavnosti, na kulturnoj sceni Beograda.

Tokom ovog vremena BINA je postala respektabilna manifestacija, sa velikim brojem učesnika, saradnika i partnera. U realizacije BINA programa uključuju se brojne institucije i organizacije, kao i veliki broj pojedinaca. Na izložbama, predavanjima, edukativnim programima i okruglim stolovima, predstavljala su se neka od najvećih svetskih imena iz oblasti arhitekture i urbanizma. Svi BINA programi su besplatni i otvoreni za najširu javnost. BINA je postala prepoznatljivo ime i pouzdan partner međunarodnih projekata.

Jubilarna 15. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

BINA, festival arhitekture, ima za prevashodni cilj edukaciju najšire javnosti sa namerom da doprinese razumevanju, čuvanju, stvaranju i unapređenju kvalitetnijeg urbanog prostora. Istovremeno, nizom raznovrsnih stručnih, ali i popularnih programa iz oblasti arhitekture i umetnosti obogaćuje kulturni život Beograda i Srbije. Tokom mesec dana trajanja festivala BINA producira nove programe iz oblasti arhitekture u najširem smislu i domaćin je brojnim međunarodnim programima. U periodu između dva festivala BINA programi gostuju po republici i regionu.

- Za mene BINA je velika radost zajedničkog rada sa kolegama i prijateljima, permanentno učenje i rad na sebi, stalno preispitivanje i "kreativna mentalna gimnastika - rekla je Danica Jovović Prodanović, BINA tim.

- Važno mi je da je BINA uvek isticala značaj društveno - angažovane arhitekture kroz ideje aktivnog, posvećenog arhitekte koji teži demokratskom urbanom okruženju - izjavila je Jelena Ivanović Vojvodić, BINA tim.

- BINA je 15 godina upornog predstavljanja zanimljivih kreativnih mladih arhitekata, urbanista, istoričara umetnosti, koji su stručno sazrevali u veoma teškim uslovima za struku - saopštila je Ružica Sarić, BINA tim.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;