INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekonstrukcija i modernizacija 110km pruge

11.03.2020. | eKapija

Nacrt prostornog plana za infrastrukturni koridor železničke pruge Beograd - Niš i izveštaj o strateškoj proceni uticaja koji obuhvataju delove teritorija tri grada i devet opština, su od 9. marta do 7. aprila na javnom uvidu, objavilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ovo područje posebne namene prostire se na teritorijama gradova Niš, Kruševac i Jagodina, i opština Batočina, Velika Plana, Lapovo, Ćuprija, Svilajnac, Paraćin, Ćićevac, Varvarin i Aleksinac.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Neposredni predmet plana je stvaranje uslova za podizanje kvaliteta železničke infrastrukture E-70 i E-85 u Koridoru 10, odnosno rekonstrukcija i modernizacija postojeće železničke pruge na deonici Velika Plana – Niš.

Takođe, prema dokumentaciji, plan je i dogradnja nekoliko devijacija koje odstupaju od postojeće trase, za odvijanje saobraćaja brzinama do 160km/h, čime će se povećati kvalitet pristupačnosti Republike Srbije.

U daljim istraživanjima i kroz izradu odgovarajuće dokumentacije utvrdiće se mogućnosti formiranja koridora železničke pruge Beograd – Mladenovac – Niš – granica sa Republikom Severnom Makedonijom za brzinu do 200km/h, koji će biti deo železničkog koridora "Puta svile" na teritoriji Republike.

Kako se navodi, prostorni plan predstavlja planski osnov za modernizaciju i rekonstrukciju postojeće železničke pruge Beograd – Niš na tri dvokolosečne deonice Velika Plana – Gilje, Paraćin – Stalać i Đunis – Trupale, ukupne dužine 110km.

Dužina pruge Beograd – Niš iznosi 244km. Izgrađena je kao jednokolosečna pruga i puštena u saobraćaj 1884. godine. Ona predstavlja sastavni deo evropske železničke mreže (Koridor 10) i od najvišeg je značaja za domaći i međunarodni saobraćaj u Srbiji, navodi se u dokumentaciji.

Nacrt plana i izveštaj o proceni uticaja u narednih 30 dana, dostupni su preko sajta Ministarstva, kao i u prostorijama Skupština gradova i opština svakog radnog dana. Nosilac posla ispred grupe obrađivača prostornog plana je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;