INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Rekonstrukcija i modernizacija 110km pruge

11.03.2020. | eKapija

Nacrt prostornog plana za infrastrukturni koridor železničke pruge Beograd - Niš i izveštaj o strateškoj proceni uticaja koji obuhvataju delove teritorija tri grada i devet opština, su od 9. marta do 7. aprila na javnom uvidu, objavilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ovo područje posebne namene prostire se na teritorijama gradova Niš, Kruševac i Jagodina, i opština Batočina, Velika Plana, Lapovo, Ćuprija, Svilajnac, Paraćin, Ćićevac, Varvarin i Aleksinac.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Neposredni predmet plana je stvaranje uslova za podizanje kvaliteta železničke infrastrukture E-70 i E-85 u Koridoru 10, odnosno rekonstrukcija i modernizacija postojeće železničke pruge na deonici Velika Plana – Niš.

Takođe, prema dokumentaciji, plan je i dogradnja nekoliko devijacija koje odstupaju od postojeće trase, za odvijanje saobraćaja brzinama do 160km/h, čime će se povećati kvalitet pristupačnosti Republike Srbije.

U daljim istraživanjima i kroz izradu odgovarajuće dokumentacije utvrdiće se mogućnosti formiranja koridora železničke pruge Beograd – Mladenovac – Niš – granica sa Republikom Severnom Makedonijom za brzinu do 200km/h, koji će biti deo železničkog koridora "Puta svile" na teritoriji Republike.

Kako se navodi, prostorni plan predstavlja planski osnov za modernizaciju i rekonstrukciju postojeće železničke pruge Beograd – Niš na tri dvokolosečne deonice Velika Plana – Gilje, Paraćin – Stalać i Đunis – Trupale, ukupne dužine 110km.

Dužina pruge Beograd – Niš iznosi 244km. Izgrađena je kao jednokolosečna pruga i puštena u saobraćaj 1884. godine. Ona predstavlja sastavni deo evropske železničke mreže (Koridor 10) i od najvišeg je značaja za domaći i međunarodni saobraćaj u Srbiji, navodi se u dokumentaciji.

Nacrt plana i izveštaj o proceni uticaja u narednih 30 dana, dostupni su preko sajta Ministarstva, kao i u prostorijama Skupština gradova i opština svakog radnog dana. Nosilac posla ispred grupe obrađivača prostornog plana je Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;