INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Građevinska industrija u našoj zemlji danas zapošljava više od 100.000 radnika

02.03.2020. | S. Bulatović - J. Subin | Novosti

Građevinsku industriju Srbije danas čini oko 11.000 privrednih društava koja zapošljavaju više od 100.000 radnika. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku vrednost izvedenih građevinskih radova u 2018. godini na teritoriji Srbije povećana je za 13,9 odsto, u odnosu na 2017. godinu. Dok je u prethodnoj, 2019. godini, ona povećana za 35 odsto u odnosu na 2018.

Kako priča Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju, građevinarstvo je u bruto domaćem proizvodu Republike Srbije u 2018. godini učestvovao 4,5 odsto, što je za 0,4 procenta više u odnosu na 2017. godinu, dok u 2019. godini, on iznosi više od pet odsto. Tako je, prema podacima Agencije za privredne registre, u sektoru građevinarstva, registrovano skoro tri odsto više kompanija nego 2017, koje su, u istom periodu, zaposlile za 6,4 odsto više radnika.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Nije potrebna teška matematika da se zaključi da građevinarstvo iz godine u godinu beleži konstantan rast - govori Vuletić. - Prema podacima APR u sektoru građevinarstva, trenutno je aktivnih 9.838 privrednih društava, a aktivnih preduzetnika je 24.846. Kako je, u narednom periodu u Srbiji, najavljen nastavak investicija, posebno u infrastrukturu, očekujemo da se ovakvi, pozitivni trendovi u građevinarstvu nastave.

- Najčešće teme sa kojima smo se susretali u razgovorima sa predstavnicima građevinskih kompanija su mnogobrojni predlozi za poboljšanje i unapređenje poslovanja - ističe Vuletić. - Time bi tržište bilo još bolje uređeno i poboljšao bi se poslovni ambijent. Kada je reč o sigurnosti investitora i izvođača radova, u narednom periodu, potrebno je pojačati mere kontrole, kako bi se suzbila nelojalna konkurencija, podstakle domaće kompanije na zajedničke nastupe, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Uz to, potrebno je analizirati pitanja naplate PDV, bankarskih garancija...

Takođe, veliku pomoć privrednicima predstavljale bi subvencije ili izvesne olakšice za kupovinu novih mašina i opreme. O tome je bilo govora i na sastanku održanom sa predstavnicima građevinske privrede, u Ministarstvu građevine.

- U mnogim zemljama postoje olakšice u vezi sa pristupačnijim uslovima za stambene kredite, za kupovinu novih stanova, čime se podstiče razvoj građevinske industrije, u oblasti stambene novogradnje - objašnjava Vuletić. - Time se ujedno pomažu i kupci stanova. Naravno, energetska efikasnost je neizbežna tema u savremenom svetu, i ona takođe, uz uvođenje izvesnih subvencija može biti način da se pomogne građevinskoj industriji.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prema podacima Ministarstva građevine, posle uvođenja novog modela za izdavanje građevinskih dozvola - CEOP, broj izdatih građevinskih dozvola je, u poslednje četiri godine, povećan čak tri puta - sa 7.668 u 2014. godini na 21.824 u 2019. godini.

- Pomenuti rezultati bi, po mišljenju građevinaca, u narednom periodu mogli biti poboljšani uspostavljanjem potpune digitalizacije rada u ovoj oblasti - kaže Vuletić. - Nedostatak i odliv kvalifikovane radne snage je problem sa kojim se, već duže vreme, suočava čitava građevinska privreda u čitavom regionu. U Srbiji je ovaj problem lako uočljiv, posebno s obzirom na to da pojačana investiciona aktivnost u građevinskom sektoru u Srbiji, u prethodnom periodu direktno utiče na veću potražnju radnika za izvođenje građevinskih radova.

Ipak, prema podacima RZS, zabeleženo je 104.075 zaposlenih u sektoru građevinarstva, u prvih devet meseci 2019. godine. To je za 9,8 odsto više u odnosu na broj zaposlenih u prvih devet meseci 2018. godine. Osim nedostatka kvalifikovane radne snage, tržište građevinskih radnika suočava se i sa problemom nedovoljnog broja učenika upisanih u građevinske srednje stručne škole, upozorava Vuletić.

- Uključivanjem što većeg broja kompanija u sistem dualnog obrazovanja učenici bi kroz praksu tokom školovanja bili pripremljeni za rad na građevini odmah po završetku školovanja - smatra Vuletić. - S obzirom na povećanu tražnju na tržištu rada, u građevinarstvu posla svakako ima. Takođe, postoji inicijativa građevinskih kompanija, da, uz određene olakšice - subvencije, u okviru kompanija budu formirani centri za obuku i prekvalifikaciju radnika u građevinarstvu. Potrebno je i intenzivnije upoznavanje dece i roditelja sa obrazovnim profilima i mogućnostima zapošljavanja u građevinarstvu, prilikom upisa u srednje škole. Zato, nastojimo da kroz Udruženje, na najbolji način, zastupamo interese privrednika počev od pružanja podrške i odgovora na tekuća pitanja, preko pokretanja inicijativa za izmene i dopune zakonskih propisa, učešća u radu radnih grupa u nadležnim ministarstvima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;