INFONET-468X60-BANNER

Građevinska industrija u našoj zemlji danas zapošljava više od 100.000 radnika

02.03.2020. | S. Bulatović - J. Subin | Novosti

Građevinsku industriju Srbije danas čini oko 11.000 privrednih društava koja zapošljavaju više od 100.000 radnika. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku vrednost izvedenih građevinskih radova u 2018. godini na teritoriji Srbije povećana je za 13,9 odsto, u odnosu na 2017. godinu. Dok je u prethodnoj, 2019. godini, ona povećana za 35 odsto u odnosu na 2018.

Kako priča Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju, građevinarstvo je u bruto domaćem proizvodu Republike Srbije u 2018. godini učestvovao 4,5 odsto, što je za 0,4 procenta više u odnosu na 2017. godinu, dok u 2019. godini, on iznosi više od pet odsto. Tako je, prema podacima Agencije za privredne registre, u sektoru građevinarstva, registrovano skoro tri odsto više kompanija nego 2017, koje su, u istom periodu, zaposlile za 6,4 odsto više radnika.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Nije potrebna teška matematika da se zaključi da građevinarstvo iz godine u godinu beleži konstantan rast - govori Vuletić. - Prema podacima APR u sektoru građevinarstva, trenutno je aktivnih 9.838 privrednih društava, a aktivnih preduzetnika je 24.846. Kako je, u narednom periodu u Srbiji, najavljen nastavak investicija, posebno u infrastrukturu, očekujemo da se ovakvi, pozitivni trendovi u građevinarstvu nastave.

- Najčešće teme sa kojima smo se susretali u razgovorima sa predstavnicima građevinskih kompanija su mnogobrojni predlozi za poboljšanje i unapređenje poslovanja - ističe Vuletić. - Time bi tržište bilo još bolje uređeno i poboljšao bi se poslovni ambijent. Kada je reč o sigurnosti investitora i izvođača radova, u narednom periodu, potrebno je pojačati mere kontrole, kako bi se suzbila nelojalna konkurencija, podstakle domaće kompanije na zajedničke nastupe, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Uz to, potrebno je analizirati pitanja naplate PDV, bankarskih garancija...

Takođe, veliku pomoć privrednicima predstavljale bi subvencije ili izvesne olakšice za kupovinu novih mašina i opreme. O tome je bilo govora i na sastanku održanom sa predstavnicima građevinske privrede, u Ministarstvu građevine.

- U mnogim zemljama postoje olakšice u vezi sa pristupačnijim uslovima za stambene kredite, za kupovinu novih stanova, čime se podstiče razvoj građevinske industrije, u oblasti stambene novogradnje - objašnjava Vuletić. - Time se ujedno pomažu i kupci stanova. Naravno, energetska efikasnost je neizbežna tema u savremenom svetu, i ona takođe, uz uvođenje izvesnih subvencija može biti način da se pomogne građevinskoj industriji.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prema podacima Ministarstva građevine, posle uvođenja novog modela za izdavanje građevinskih dozvola - CEOP, broj izdatih građevinskih dozvola je, u poslednje četiri godine, povećan čak tri puta - sa 7.668 u 2014. godini na 21.824 u 2019. godini.

- Pomenuti rezultati bi, po mišljenju građevinaca, u narednom periodu mogli biti poboljšani uspostavljanjem potpune digitalizacije rada u ovoj oblasti - kaže Vuletić. - Nedostatak i odliv kvalifikovane radne snage je problem sa kojim se, već duže vreme, suočava čitava građevinska privreda u čitavom regionu. U Srbiji je ovaj problem lako uočljiv, posebno s obzirom na to da pojačana investiciona aktivnost u građevinskom sektoru u Srbiji, u prethodnom periodu direktno utiče na veću potražnju radnika za izvođenje građevinskih radova.

Ipak, prema podacima RZS, zabeleženo je 104.075 zaposlenih u sektoru građevinarstva, u prvih devet meseci 2019. godine. To je za 9,8 odsto više u odnosu na broj zaposlenih u prvih devet meseci 2018. godine. Osim nedostatka kvalifikovane radne snage, tržište građevinskih radnika suočava se i sa problemom nedovoljnog broja učenika upisanih u građevinske srednje stručne škole, upozorava Vuletić.

- Uključivanjem što većeg broja kompanija u sistem dualnog obrazovanja učenici bi kroz praksu tokom školovanja bili pripremljeni za rad na građevini odmah po završetku školovanja - smatra Vuletić. - S obzirom na povećanu tražnju na tržištu rada, u građevinarstvu posla svakako ima. Takođe, postoji inicijativa građevinskih kompanija, da, uz određene olakšice - subvencije, u okviru kompanija budu formirani centri za obuku i prekvalifikaciju radnika u građevinarstvu. Potrebno je i intenzivnije upoznavanje dece i roditelja sa obrazovnim profilima i mogućnostima zapošljavanja u građevinarstvu, prilikom upisa u srednje škole. Zato, nastojimo da kroz Udruženje, na najbolji način, zastupamo interese privrednika počev od pružanja podrške i odgovora na tekuća pitanja, preko pokretanja inicijativa za izmene i dopune zakonskih propisa, učešća u radu radnih grupa u nadležnim ministarstvima.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;