PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Postojeća deponija u Vinči zatvara se za šest meseci

25.02.2020. | Beoinfo

Nova deponija, postrojenje za tretman otpada i proizvodnju energije, postrojenje za reciklažu građevinskog otpada, u okviru prve faze radova biće završeni za mesec i po dana, dok će ceo projekat biti gotov do kraja godine, navode iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Sanacija postojeće deponije predviđa prestanak deponovanja otpada, dreniranje i izvlačenje procednih voda, postavljanje odgovarajućih cevi za sakupljanje gasa, i na samom kraju zatvaranje postojeće deponije. Gradska sekretarka Ivana Vilotijević objasnila je da je Grad Beograd krajem 2018. godine sprečio ekološku katastrofu izgradnjom brane na deponiji koja služi za prolazak ocednih voda i sprečava dalje klizanje deponije ka Dunavu.

– U tu branu uloženo je skoro dva miliona evra i ona je rešila dosta problema – rekla je Vilotijevićeva.

Prema njenim rečima, od tada, pa do danas, svaki dan se na deponiju odlaže dodatnih 1.500 tona otpada.

– Priče o navodnim požarima na deponiji koje se plasiraju mesecima, neistinite su. Zbog klizišta se otvaraju šupljine iz kojih isparavaju prirodni gasovi, a koji u dodiru sa kiseonikom stvaraju dim. Ta pojava na deponiji je višedecenijska – dodala je ona.

Sve će to biti rešeno u narednih nekoliko meseci prema projektu koji predviđa izvlačenje metana specijalnim cevima. U rešavanje ovog problema krenulo se tenderskim postupkom 2015. godine, koji je završen dve godine kasnije.

– Ugovor o javno-privatnom partnerstvu koji je Grad Beograd zaključio 29. septembra 2017. godine sa kompanijama SEUZ iz Francuske i ITOČU iz Japana, doveo je do osnivanja domaće firme Beo čista energija. Sve to predviđa sanaciju i zatvaranje postojeće deponije, izgradnju nove sanitarne deponije i postrojenja za tretman građevinskog otpada, izgradnju kombinovanog postrojenja za tretman otpada i proizvodnju energije, kao i tretman deponijskog gasa koji će potom biti korišćen za proizvodnju energije – objasnila je gradska sekretarka.

Prema njenim rečima, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i tretman građevinskog otpada trebali bi da budu završeni do kraja 2020. godine. Izgradnja kombinovanog postrojenja za tretman i proizvodnju energije iz otpada počeće sredinom ove godine.

– Kompletan projekat će biti završen do kraja 2022. godine. Elektrana će biti izvedena u skladu sa svim srpskim, ali i propisima Evropske unije, imajući na umu da je Srbija u fazi pregovora za poglavlje 27, koje je vezano za životnu sredinu. U elektrani će sagorevati samo otpad organskog porekla. Evropska unija izdala je prošle godine nove preporuke za dozvoljene emisije gasova, predviđena je ugradnja dodatne opreme kako bi, kada bude izgrađena i puštena u pogon, elektrana bila u skladu sa standardima EU – navela je Vilotijevićeva u izjavi za Tanjug.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;