PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Gradnja najmanje šest novih auto-puteva za najviše pet godina

03.02.2020. | Tanjug

U Srbiji će biti izgrađeno oko 400 kilometara novih auto-puteva za najviše pet godina najavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Srbija će u tom periodu završiti gradnju bar šest auto-puteva, dodala je ona.

To su auto-putevi Beograd - Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače, deonica Preljina - Požega na "Milošu Velikom" i njegovo spajanje sa Valjevom od Lajkovca do Iverka, kao i deonica Novi Beograd - Surčin. Zatim Moravski koridor od Preljine do Pojata, auto-put Niš - Merdare, auto-put i brza saobraćajnica Ruma - Šabac - Loznica i Fruškogorski koridor Ruma - Novi Sad, a gradiće se i auto-put "Vožd Karađorđe" od Mladenovca i Lazarevca do Aranđelovca ka Despotovcu i Boru.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Mihajlović ističe da je 2019. obeležio razvoj putne infrastrukture pošto je završena izgradnja putnog Koridora 10, na jugu i istoku zemlje, zatim gradnja auto-puta "Miloš Veliki" do Čačka, kao i da su započeti radovi na četiri nova auto-puta koji će se graditi u 2020, 2021. i 2022. godini.

- Na Milošu Velikom počeli smo deonicu auto-puta Preljina-Požega koja nije jednostavna za gradnju i treba da bude gotova do kraja 2021. godine.

Takođe, počeli su radovi na auto-putu ka BiH od Kuzmina do Sremske Rače, zatim na auto-putu i brzoj saobraćajnici Ruma-Šabac-Loznica, kao i na gradnji Moravskog koridora.

Početkom marta 2020. krenuće i radovi na spajanju Valjeva sa auto-putem "Miloš Veliki" na deonici Lajkovac-Iverak, a u prvoj polovini 2020. očekuje se i početak gradnje Fruškogorskog koridora zajedno sa tunelom kroz Frušku goru, rekla je Mihajlović.

- Cela 2020. će proći u izradi projektno-teničke dokumentacije za novi auto-put Vožd Karađorđe - dodaje Mihajlović.

U trećem kvartalu 2020. počeće radovi na auto-putu Niš - Pločnik ka Merdaru.

Moravski koridor od Pojata do Kruševca biće gotov za dve godine, do Kraljeva za tri godine, a do Preljine za najviše četiri godine, navela je ona.

Deonica Preljina - Požega na Koridoru 11 biće gotova za najviše tri godine, a krak auto-put ka BiH Kuzmin - Sremska Rača za dve i po godine.

Ministarka kaže da se trenutno radi dokumentacija za deonicu Koridoru 11 od Požege do Duge Poljane i da bi ugovor mogao da bude potpisan 2020, a ugovor o finansiranju 2021. godine.

Dodaje da je za nastavak Koridora 11 od Požege do Duge Poljane i Boljara na granici sa Crnom Gorom potrebno od 1,8 do 2,5 mlrd EUR.

Mihajlović napominje da je Beograd jedini glavni grad u Evropi koji još nema završenu obilaznicu. Navodi da se pregovara za nastavak obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva i da bi taj ugovor trebalo da bude spreman do posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini u aprilu. Takođe, očekuje da će kompletna obilaznica oko Beograda biti završena za tri do tri i po godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;