INFONET-468X60-BANNER

Naselja na levoj obali Dunava bi uskoro mogla da postanu moderna gradska područja

13.12.2019. | Š. Marović | Novosti

Naselja na levoj obali Dunava, Borča, Ovča i Krnjača uskoro bi mogla da postanu moderna gradska područja, pošto je Urbanistički zavod izradio plan detaljne regulacije za uređenje pomenutih lokacija, koji će na ranom javnom uvidu biti do 24. decembra. Potencijalnim investitorima će na raspolaganju biti čak 369 hektara zemljišta, što je četiri puta veće od površine "Beograda na vodi", a buduće naselje, prema procenama, imaće 17.600 stanovnika.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Kako je navedeno u dokumentaciji, glavni efekti trebalo bi da budu veća atraktivnost ovog područja koje se nalazi uz Ovčanski put, kao i bolji standard stanovanja. Na 369 hektara planirana je izgradnja novih saobraćajnica, škola, zdravstvene ustanove, sportskog kompleksa, crkve, parkova, skverova, stambenih zgrada, mešovitih gradskih zona i komercijalnih sadržaja, uz sanaciju postojećih, većinom neplanski formiranih blokova.

Predviđeno je da na neizgrađenom zemljištu bude sagrađeno pet moderno opremljenih vrtića, tri osmoletke od kojih su dve planirane južno, a jedna severno u odnosu na Ovčanski put, kao i jedna srednja škola, a biće izgrađena i ustanova primarne zdravstvene zaštite na 7.050 kvadrata, gde bi budući stanari, prema procenama, njih 17.600, imali najsavremenije uslove za lečenje. Takođe, novo naselje biće bogato zelenim površinama, a posedovaće tri parka i isto toliko skverova, dok mešoviti gradski centri, koji su u planu, podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem.

Planirani sportsko-rekreativni kompleks biće namenjen za treninge i takmičenja sportista i ekipa, a prostiraće se na 61,75 hektara, gde će biti izgrađeno i 425 parking-mesta. Osim ovih objekata, u planu su i trafostanica, pristupne telekomunikacione i toplovodne mreže, merno-regulaciona stanica kao preduslov za gasifikaciju i geotermalni bunari. Buduće naselje posedovaće i zonu čisto komercijalnih sadržaja, u okviru koje je planirana gradnja poslovnih kompleksa, trgovina na malo i veliko, kao što su robne kuće, tržni centri, distributivni centri...

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;