INFONET-468X60-BANNER

U Zemunu niče međunarodno pristanište

19.11.2019. | Branka Vasiljević | Politika

Radovi su počeli u junu i trebalo je da budu završeni za 120 dana, ali posao još nije priveden kraju. Kako su rekli u Agenciji za upravljanje lukama, očekuje se da pristan bude završen do marta i početka nove nautičke sezone.

– Na kašnjenje je uticalo nekoliko razloga. Projektom izgradnje međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu predviđeno je ispitivanje akvatorije kako bi se utvrdilo da li na tom prostoru ima neeksplodiranih ubojitih sredstava, i njihovo uklanjanje. Ovo izuzetno važno ispitivanje po pitanju bezbednosti bilo je veoma zahtevno i trajalo je više od tri meseca, odnosno do kraja jula ove godine. Pripremni radovi su bili uslovljeni upravo ovim ispitivanjem, ali su se pojavile još neke nepredviđene okolnosti. Na mestu gde niče pristan naišlo se na skrivenu ploču stare obaloutvrde i potopljene objekte koji su onemogućavali pobijanje šipova – objašnjavaju u Agenciji.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Trenutno su u toku pripremni radovi, a posle pobijanja šipova planirano je raspisivanje javnog poziva za izbor lučkog operatera.

Kada bude sve završeno, ovde će moći da pristaju svi tipovi kruzera koji plove i pristaju na drugim putničkim pristaništima u Srbiji.

Buduće pristanište imaće više od 20 šipova, most dužine 50 metara, veliki ponton od 50 metara, koji će se kačiti na dva velika dolfina (dolfin čine četiri uvezana šipa). Pored toga, predviđeno je i da nekoliko pontona bude pričvršćeno na šipove, tako da mogu da se kreću u skladu sa vodostajem. Projektom nije predviđeno snabdevanje brodova pogonskim gorivom.

– Pristan je izveden u skladu sa svim važećim propisima koje pristaništa moraju da ispune. Šipovi se pobijaju na dubinu od više od deset metara da bi izdržali silu potiska leda, a ukrcavanje i iskrcavanje putnika odvijaće se preko centralnog čeličnog pontona. Na platou pristana planirano je postavljanje kancelarija kontejnerskog tipa za upravu carine i policije – kažu u Agenciji.

Kako su objasnili u Agenciji za upravljanje lukama, za radove na međunarodnom putničkom pristaništu u Zemunu pribavljene su sve neophodne dozvole pred svaku od faza izgradnje. Izrada Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu odvija se u skladu sa zakonskim procedurama. Ukupna vrednost izgradnje pristaništa u Zemunu iznosi 114.202.247,28 dinara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;