INFONET-468X60-BANNER

Nove visine u uštedi energije - Kula "Bolueta" u Španiji

18.11.2019. | Gradjevinarstvo.rs

ROCKWOOL Ventirock Duo izolacija postavljena je na najvišoj pasivnoj zgradi na svetu. Sa ukupno 28 spratova, 88 metara visine i 171 stanom za socijalno ugrožene stanare, "Bolueta" stambena kula predstavlja najvišu pasivnu zgradu na svetu. Nalazi se u gradu Bilbao u Španiji.

Nove visine u uštedi energije - Kula

Kula "Bolueta" u Španiji

Arhitekta German Velázquez iz arhitektonske firme Varquitectos izabrao je "Ventirock Duo" kako bi optimizovao izolaciju zgrade i stvorio strukturu bez toplotnih mostova. Time je minimizirana potrošnja energije i osigurano da stanovnici mogu u narednim dekadama da uživaju u niskim računima za energiju.

- U cilju izgradnje ove pasivne zgrade, izračunali smo preciznu debljinu svake obloge, minimalizirali toplotne mostove, izradili posebne profile i trostruka stakla. Isto tako ugrađen je sistem ventilacije sa povratom toplote i, naravno, radili smo na maksimalnoj nepropusnosti vazduha. Odabrali smo "Ventirock Duo" jer je kruta ploča dvoslojne gustine posebno projektovana za ventilisane fasade. Istovremeno osigurava najveće moguće izolacione performanse za naš projekt pasivne gradnje. Bilo ga je lako ugraditi, a što je najvažnije, nudi visoku energetsku efikasnost koja će biti od koristi stanarima i nastaviti smanjivati njihove račune za energiju - rekao je Velázquez.

Dodao je i to da su se u ovoj zgradi prilagodili Passivhaus standardima korišćenjem tradicionalnih tehnika i materijala. Napominje da su izuzetno ponosni na to, a najviše na činjenicu da, iako je zgrada projektovana kako bi bila efikasna nije na početku bilo u planu da bude pasivan objekat. Međutim, uspelo se u tome da se napravi pasivna zgrada sa istim finansijama planiranim na početku.

Nove visine u uštedi energije - Kula

Kula "Bolueta" u Španiji

Odabir "Ventirock Duo" izolacije od kamene vune ima brojne prednosti zahvaljujući kvalitetnoj izolaciji. Zgrada ima energetski razred A1 što znači da će stanari vrlo retko imati potrebu za grejanjem i hlađenjem. Zbog toga će tokom cele godine biti visok nivo udobnosti budući da zidovi "dišu" i doprinose kvalitetnom vazduhu u unutrašnjosti, bez vlage i gljivica. Kamena vuna takođe smanjuje buku zahvaljujući akustičnim performansama, otporna je na vremenske uslove i izdržljiva, takođe je reč i o negorivom proizvodu.

Kula "Bolueta" postavlja novi standard kao trenutno najviša i najbolje ocenjena sertifikovana pasivna zgrada na svetu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;