INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd se širi, nova naselja sa desetinama hiljada stanova

18.11.2019. | RTS

Vrednost radova u građevinarstvu u Srbiji povećana je za oko 40 odsto u trećem kvartalu ove godine, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Najviše se gradi u Beogradu, gde se planira izgradnja nekoliko novih naselja sa desetinama hiljada stanova. Nova naselja gradiće se na Čukarici, Adi Huji, pored Pupinovog mosta, u Ovči i u Bloku 18, preko puta Beograda na vodi.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Ako govorimo o Makiškom polju očekivano je da se tamo izgradi između pet i šest hiljada stambenih jedinica. Mogu da pretpostavim da će to biti neka cena oko 1.000 evra, ali imajući u vidu da najveći deo zemljišta nije u vlasništvu grada, odnosno republike, da su to privatne parcele – ostaje da tržište to diktira - rekao je gradski urbanista Marko Stojčić.

Pre pet godina je samo 30 odsto teritorije grada Beograda bilo pokriveno planovima detaljne regulacije, a sada skoro dve trećine. Očekuje se da će se u narednih pet godina graditi deset miliona kvadrata stambenog prostora.

Kada krene visokogradnja, kreće još 50 različitih industrijskih grana – direktno ili indrektno – koje povezuju na desetine, možda i stotine hiljada zaposlenih, navodi Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije.

- Kompletna građevinska industrija, građevinska operativa i sve prateće učestvuju u BDP-u preko 30 odsto. To govori koliko je značajan ovakav porast, ne samo u Beogradu, nego i širom Srbije, za uposlenost domaće građevinske industrije - izjavio je Rodić.

Trenutno se najviše prodaju stambeni kompleksi na Novom Beogradu, gde je porasla cena kvadrata, između ostalog i zato što je sve teže naći kvalifikovane radnike.

- Kvalifikovani radnici različitih zanimanja i profila su oni koji nedostaju za potrebe stanogradnje, generalno za potrebe građevinarstva. Taj problem se rešava vrlo teško. Imamo pojavu dolaska građevinskih radnika iz zemalja sa istoka – Turske, Bangladeša, Pakistana - naveo je izvršni direktor za operativne poslove Energoprojekta Bogdan Uzelac.

Izgradnju novih naselja, kako se planira, pratiće i nova saobraćajna infrastruktura. Prva linija metroa trebalo bi da poveže Makiško polje i Adu Huju, gde će biti izgrađen i most preko Dunava.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;