INFONET-468X60-BANNER

U Surčinu opet tender za trgove

12.11.2019. | Š. Marović | Novosti

Žitelji surčinskih naselja Jakovo i Dobanovci trebalo bi u narednom periodu da dobiju nove trgove, ukoliko se, posle tri neuspela pokušaja, neko od izvođača javi na tender. Direkcija za građevinsko zemljište pre nekoliko dana raspisala je tender za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dva trga, a rok za donošenje odluke o izvođaču je 25 dana od otvaranja ponuda.

Kako za Novosti kaže predsednik Opštine Stevan Šuša, već tri godine traju pokušaji da se uredi nekoliko glavnih trgova u Surčinu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- U našoj opštini trenutno je u funkciji samo jedan javni prostor u centru naselja. Trg u Boljevcima od 348 kvadrata, koji je prethodne dve godine na tenderu bio ponuđen sa ostalima, sada je izostavljen, jer smo njegovo uređenje poverili JKP Beograd put koji trenutno radi projekat. Očekujem da on bude gotov do kraja godine, nakon čega bi počeli radovi. Cena za rekonstrukciju trgova u Dobanovcima i Jakovu ostaće 42 miliona dinara i očekujemo da se konačno neko od izvođača javi na tender - istakao je Šuša.

Planom je predviđeno da se sredi glavni trg u Jakovu, čime bi stanovnici ovog dela prestonice konačno dobili funkcionalan javni prostor. On bi se nalazio na prestoru sadašnjeg, na uglu Boljevačke ulice i Ulice vožda Karađorđa, površine 1.136 kvadrata. Kako je predviđeno, 60 odsto prostora biće popločano kamenim pločama, dok će 40 odsto biti ozelenjeno novim sadnicama i pokriveno obnovljenim travnjakom. Centralni deo trga na kom se nalazi spomenik biće sređen, a takođe je planirano da se ugradi šest stubova javne rasvete, dok vodovodne cevi nije potrebno menjati.

Žitelji Dobanovaca takođe će, ukoliko se sklopi dogovor sa izvođačem, uskoro dobiti nov javni prostor u centru naselja. Ukupna površina trga iznosiće 1.450 kvadrata, a sastoji se od parkovskog dela, koji ima 1.000 kvadrata i zasebne parcele od 450. Trg u ovom surčinskom naselju je već formiran, ali je neophodno njegovo uređenje, što predviđa uklanjanje svih postojećih rekvizita i dve fontane, dok će velika centralna fontana biti zadržana, uz uređenje okolnog zelenog prstena. Oko 70 odsto površine namenjene parku treba da bude pod zelenilom, dok će ostatak biti popločan kamenim kockama, a predviđeno je i nekoliko klupa, kao i razni sadržaji za igru dece.

Prema rečima glavnog čelnika GO Surčin, u planu je izgradnja novih zgrada opštine, policije i poreske uprave, pošto kapaciteti postojećih ne zadovoljavaju sve potrebe. Surčin je već obezbedio zemljište od oko tri hektara, koje se nalazi pored sadašnje zgrade doma zdravlja, ali još nije poznato kada bi radovi trebalo da počnu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;