INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Teslin toranj na Rtnju u fazi projektovanja

07.11.2019. | B. Petrović | eKapija

Priča o izgradnji Teslinog tornja na planini Rtanj sporadično se pojavljuje u javnosti još od 2015. godine, a sada je ponovo aktuelizovana. Kako je eKapiji rečeno u beogradskom Međunarodnom centru za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, koji je jedan od aktera projekta izgradnje Teslinog tornja, plan je trenutno u fazi projektovanja.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Tek nakon toga, kada projekat bude usvojen i kada se dobije dozvola za gradnju, a mi očekujemo da to bude na proleće sledeće godine, imaćemo više detalja sa kojima možemo da izađemo u javnost - rekli su u Centru.

Kako navodi portal Svet tajni, u okviru projekta "Rtanj", u saradnji sa ruskim Institutom za fiziku i tehnologiju koji ima više od 180 patenata na bazi Teslinih otkrića, pored Teslinog tornja na Rtnju je planirana i izgradnja Teslinog naselja.

Ovaj kompleks podrazumeva reprodukciju Tesline rodne kuće, kao i gradnju crkve i istrživačkog centra, sa ciljem da se na mističnu srpsku planinu privuče veliki broj turista i ljubitelja lika i dela jednog od najvećih svetskih genija koji žele da se pobliže upoznaju da njegovim životom i otkrićima, ali i da Rtanj postane stecište naučnika iz celog sveta.

Izgradnja Teslinog tornja omogućila bi bežični prenos električne energije, što je bio san srpskog naučnika.

Isto tako, u saradnji sa ruskim naučnicima u planu je i aktuelizovanje ideje o izgradnji Kozirjevog ogledala, pomoću kojeg se dostiže 5. dimenzija o kojoj je Tesla govorio, a koja treba da omogući "izlazak iz materijalne stvarnosti i prelazak u dimenziju više svesti".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;