INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kod Dobanovaca niče novi Singidunum

05.11.2019. | B. Petrović | eKapija

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave grada Beograda stavio je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije kompleksa Singidunum, koji će, sudeći po veličini i sadržajima, biti pravi "grad u malom".

Planiran na površini od 220 hektara u katastarskoj opštini Dobanovci u okviru Opštine Surčin, Singidunum će imati sve odlike takozvanog "satelitskog grada" - stambenog kompleksa u blizini industrijske zone, s obzirom da će obuhvatati industrijski park, stambeno-poslovni centar, vrtiće, školu, kliniku i sl.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Plan za izgradnju Singidunuma, čiji je finansijer firma Singidunum-buildings d.o.o. iz Beograda, u čijem je vlasništvu više od 300 hektara u ovom području, podrazumeva nekoliko funkcionalnih celina: prvu, sa privrednim delatnostima, drugu, mešovitih namena, od od komercijalnih delatnosti, preko stanovanja, do sporta, i treću rezervisanu za javne i komunalne namene, odnosno saobraćajne, infrastrukturne i zelene površine.

Plan detaljne regulacije kompleksa Singidunum izradilo je društvo za projektovanje, konsalting, inženjering građevinarstvo i promet Zapp d.o.o. iz Beograda, a odgovorni urbanista je Jelena Stojkov.

Procenjeni broj zaposlenih u svim sektorima budućeg kompleksa je oko 9.700, a za oko 30% zaposlenih biće potrebno obezbediti stambene jedinice u neposrednoj blizini, što iznosi 3.000 stambenih jedinica na ukupno 300.000m² za oko 9.000 stavnovnika.

U okviru plana, površine javnih namena rezervisane su za mrežu saobraćajnica, infrastrukturu, dečije ustanove, zdravstveni centar, osnovnu školu i kanalsku mrežu, dok površine takozvanih ostalih namena podrazumevaju zonu privrednog parka, površine za komercijalne sadržaje i mešovite gradske centre, kao i zelene i rekreativne površine.

Zona privrednog, odnosno industrijskog parka planirana je na površini od oko 110 hektara i predstavlja zonu sa visokim procentom industrijskih delatnosti (najmanje 80%). Minimalna površina kompleksa prema planu mora biti 10 hektara.

Zona komercijalnih sadržaja planirana je na površini od oko 13 hektara i predstavljaće zonu administrativnog, poslovnog i trgovačkog centra kompleksa, u okviru koje će se nalaziti komercijalne delatnosti, sa mogućim sadržajima zabave i kulture.

Zona mešovitih gradskih centara, zona komercijalnih sadržaja i zelene i rekreativne površine planirane su na površini od 75 hektara i to je zapravo budući centar naselja u kojem će se nalaziti stambene zgrade, ali i trgovine, pijace...

Kada je reč o objekatima za javne namene, plan kompleksa Singidunum obuhvata gradnju 3 vrtića i jednu osnovnu školu.

Kada je reč o infrastrukturi, pored rešenja pristupnih saobraćajnica auto-putu Beograd-Šid i aerodromu Nikola Tesla, gradiće se i biciklističke staze do Batajničkog druma i železničke stanice Zemun polje.

S obzirom da na tom području trenutno nema javne vodovodne i kanalizacione mreže, u planu je izgradnja novih objekata vodovoda i kanalizacije Planom nije predviđen sistem daljinskog grejanja, ali je u određenim sektorima moguće snabdevanje toplotnom energijom za potrebe grejanja, pripreme tople vode, hlađenja i u tehnološke svrhe, i korišćenjem geotermalne energije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;