INFONET-468X60-BANNER

Kod Aranđelovca niče ekološko naselje Eco Village

29.10.2019. | D. O. | eKapija

Opština Aranđelovac stavila je na javni uvid nacrt Plana detaljne regulacije za izgradnju turističkog kompleksa Eco Village u Raniloviću, sa izveštajem o strateškoj proceni uticaja plana na životnu sredinu. Razlog za pokretanje ovog projekta jeste obogaćivanje turističke ponude u opštini Aranđelovac. Najveći deo prostora predviđen je za formiranje jedinstvenog ekološkog naselja koje bi imalo za cilj promovisanje zaštite životne sredine kao i način stanovanja koje bi u najvećoj meri bilo samostalno u vidu korišćenja i eksploatacije neophodnih energenata.

- Takođe, koncept stanovanja je u potpunosti okrenut "Organskom načinu života", gde bi se promovisala zdrava ishrana i uzgoj organskih zasada, dok sa druge strane bi se strogo vodilo da način gradnje bude u skladu sa životnom sredinom, gde bi se primenjivali isključivo prirodni kao i reciklani materijali. Namera je da se kroz izradu PDR strogo definišu pravila gradnje koja bi bila u skladu sa konceptom ekološkog naselja i vrednosti koje se promovišu - navodi se u dokumentaciji.

Ilustarcija (www.pixabay.com)

Prva zona bila bi zona infocentra koja bi bila smeštena na samom ulazu u turistički kompleks. Obuhvata parcele uz državni put. U ovoj zoni će se nalaziti komercijalni objekti u fukciji turizma i ugostiteljstva. U drugoj zoni predviđa se grupisanje turističkih sadržaja kao i pratećih sadržaja turizmu u cilju stvaranja prepoznatljive ambijentalne celine i pružanja aktivnijih dnevnih sadržaja turistima sa celog prostora. Predlaže se postepeno formiranje većih centara okupljanja, zajedničkih otvorenih prostora kao i grupacije objekata sa uslužnim sadržajima.

Namena objekata u trećoj zoni je apartmanskog ili apartmansko-bungalovskog tipa. Moguće kompatibilne namene turizmu u ovoj zoni su usluge u funkciji turizma (ugostiteljstvo), otvorene zelene površine, sport i rekreacija, staklenici, bašte.

Četvrta zona je zona sporta i rekreacije. Zauzima proplanak okružen šumskim zemljištem. Namena objekata u ovoj zoni su objekti za sport i rekreaciju na otvorenom. Dozvoljena je izgradnja otvorenih terena za različite sportove sa pratećim sadržajima. Dok je peta, zona kuća za odmor. Namena objekata u ovoj zoni su apartmanskog, bungalovskog ili apartmansko-bungalovskog tipa.

U okviru građevinskog područja planirane su površine javnih namena koje čine saobraćajne površine, kao i površine ostalih namena - kuće za odmor, mešovita namena, centralni sdržaji i sport i rekreacija.

Planom se predviđa rekonstrukcija i proširenje državnog puta kao i rekonstrukcija postojećih priključaka uvođenjem traka za leva skretanja. Pešački saobraćaj se odvija trotoarima u okviru regulacija ulica ili (u nedostatku trotoara), kolovozom na zajedničkim kolsko-pešačkim površinama.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;