PRIJAVA-468X60-BANNER

Leskovac dobija centralni gradski trg

27.09.2019. | eKapija

Leskovac uskoro kreće u izgradnju centralnog gradskog trga – u toku je postupak javne nabavke za izbor izvođača, a javno otvaranje ponuda zakazano je za 30. septembar 2019. godine. Procenjena vrednost radova je 197 miliona dinara bez PDV-a, sa planiranim rokom izvođenja radova od 360 dana.

- Cilj ovog projekta je formiranje centralnog gradskog trga u funkciji stvaranja prijatnog, atraktivnog i prepoznatljivog ambijenta, na prostoru između Robne kuće Beograd i Modne kuće, transformacijom parkinga i dela zelene površine u otvoreni, vizuelno uokviren, multifunkcionalni javni gradski prostor - rekao je za eKapiju direktor Javnog preduzeća Urbanizam i izgradnja Novica Nikolić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Realizacija ovog projekta započela je jula 2013. godine, kada su Grad Leskovac i tadašnja JP Direkcija za urbanizam i izgradnju raspisali konkurs za izradu idejnog rešenja za urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja centralne gradske zone u Leskovcu. Svi prispeli radovi, njih više od deset su otkupljeni. Na osnovu pomenutih rešenja i uz angažovanje stručnog konsultanta sa beogradskog univerziteta, u JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac izrađen je Urbanistički projekat za blok 1 - Uređenje trga parka i ostalih javnih površina, potvrđen marta 2015. godine.

Građevinska dozvola za izgradnju centralnog gradskog trga sa pripadajućom infrastrukturom i urbanim opremanjem je izdata 20. avgusta 2019. godine.

U trg će se ulivati glavna pešačka staza, dijagonala koja je produžetak ulice Svetozara Markovića, i račvaće se u dva pešačka pravca, jedan vodi ka Bulevaru oslobođenja, a drugi ka prostoru između Robne kuće i Doma sindikata. Ovaj pešački pravac biće vidno naglašen, dodatno oblikovan i povezan sa pripadajućim pasažom na koji se naslanja.

Na trgu će se naći pozornica, fontana, zelene površine i osnova za pilon. Pozornica će biti stepenasta, trougaonog oblika, smeštena u južnom delu trga, višenamenskog karaktera. Uloga bine će biti za manifestaciona i druga okupljanja, kao i površina za sedenje. Fontana je planirana u nivou partera, zona trougaonog oblika u jugoistočnom delu kod ukrštanja tri glavna pešačka pravca na trgu. Ispred Zgrade sindikata predviđeno je postavljanje pilona ili slične forme visine do 15m, koji će biti realizovan u narednoj fazi. Zelene površine na trgu nalaziće se između ukrštanja centralnih i obodnih pravaca kretanja, periferno u odnosu na centralni deo trga.

Zbog velike površine obuhvata namenjenog izgradnji trga uvode se dve simetrične trake – pojasevi travnatih površina sa dvorednim drvoredima, koje se pružaju celom dužinom trga u pravcu sever jug, čime se prostor trga deli na centralni (slobodni, manifestacioni) i obodni prostor (namenjen pre svega komercijalnim - uslužnim sadržajima).

- Cilj projektnog rešenja bio je i da se prostor oplemeni vegetacijom i na taj način zaštiti od uticaja saobraćaja - buka, aerozagađenje i stvori prijatno mesto za korisnike prostora. Uvođenje zelenila vizuelno smanjuje preveliki prostor namenjen trgu, a ujedno ga oplemenjuje i dodaje mu kvalitet obližnjeg parka stvarajući tzv. zeleni trg. Zadržavaju se sva vredna stabla, dok se rešenje ozelenjavanja nadovezuje na parterno i instalaciono rešenje, doprineseći ostvarivanju svih funkcija koje trg ispunjava. Drveće će biti raspoređeno u grupacije koje se u određenom ritmu smenjuju, čineći jedinstven prostor. Vodilo se računa da svaki deo trga sa zelenilom bude različit, prijatan i intiman, a da sve zajedno čini celinu. Planirana je sadnja novih 37 stabala - kaže Nikolić

Predviđeno je postavljanje klupa za sedenje po obodu trga (uz zelene površine), klupa za sedenje sa integrisanom žardinjerom u pasažu, kanti za otpatke, i međusobno usklađivanje urbanog mobilijara, koje se odnosi i na vidljive elemente infrastrukture, poput slivnih rešetki i stubova urbane rasvete. Klupe su predviđene na obodnom području pešačkih površina. Klupe su projektovane kao granitne, sa sedištima od drvenih talpi, sa i bez naslona, osvetljene LED linijskim svetiljkama.

Površina trga koja se uređuje je oko 8.600m², dok je površina rekonstrukcije trotoara Bulevara Oslobođenja 2.700m².

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;