PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Leskovac dobija centralni gradski trg

27.09.2019. | eKapija

Leskovac uskoro kreće u izgradnju centralnog gradskog trga – u toku je postupak javne nabavke za izbor izvođača, a javno otvaranje ponuda zakazano je za 30. septembar 2019. godine. Procenjena vrednost radova je 197 miliona dinara bez PDV-a, sa planiranim rokom izvođenja radova od 360 dana.

- Cilj ovog projekta je formiranje centralnog gradskog trga u funkciji stvaranja prijatnog, atraktivnog i prepoznatljivog ambijenta, na prostoru između Robne kuće Beograd i Modne kuće, transformacijom parkinga i dela zelene površine u otvoreni, vizuelno uokviren, multifunkcionalni javni gradski prostor - rekao je za eKapiju direktor Javnog preduzeća Urbanizam i izgradnja Novica Nikolić.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Realizacija ovog projekta započela je jula 2013. godine, kada su Grad Leskovac i tadašnja JP Direkcija za urbanizam i izgradnju raspisali konkurs za izradu idejnog rešenja za urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja centralne gradske zone u Leskovcu. Svi prispeli radovi, njih više od deset su otkupljeni. Na osnovu pomenutih rešenja i uz angažovanje stručnog konsultanta sa beogradskog univerziteta, u JP Direkcija za urbanizam i izgradnju Leskovac izrađen je Urbanistički projekat za blok 1 - Uređenje trga parka i ostalih javnih površina, potvrđen marta 2015. godine.

Građevinska dozvola za izgradnju centralnog gradskog trga sa pripadajućom infrastrukturom i urbanim opremanjem je izdata 20. avgusta 2019. godine.

U trg će se ulivati glavna pešačka staza, dijagonala koja je produžetak ulice Svetozara Markovića, i račvaće se u dva pešačka pravca, jedan vodi ka Bulevaru oslobođenja, a drugi ka prostoru između Robne kuće i Doma sindikata. Ovaj pešački pravac biće vidno naglašen, dodatno oblikovan i povezan sa pripadajućim pasažom na koji se naslanja.

Na trgu će se naći pozornica, fontana, zelene površine i osnova za pilon. Pozornica će biti stepenasta, trougaonog oblika, smeštena u južnom delu trga, višenamenskog karaktera. Uloga bine će biti za manifestaciona i druga okupljanja, kao i površina za sedenje. Fontana je planirana u nivou partera, zona trougaonog oblika u jugoistočnom delu kod ukrštanja tri glavna pešačka pravca na trgu. Ispred Zgrade sindikata predviđeno je postavljanje pilona ili slične forme visine do 15m, koji će biti realizovan u narednoj fazi. Zelene površine na trgu nalaziće se između ukrštanja centralnih i obodnih pravaca kretanja, periferno u odnosu na centralni deo trga.

Zbog velike površine obuhvata namenjenog izgradnji trga uvode se dve simetrične trake – pojasevi travnatih površina sa dvorednim drvoredima, koje se pružaju celom dužinom trga u pravcu sever jug, čime se prostor trga deli na centralni (slobodni, manifestacioni) i obodni prostor (namenjen pre svega komercijalnim - uslužnim sadržajima).

- Cilj projektnog rešenja bio je i da se prostor oplemeni vegetacijom i na taj način zaštiti od uticaja saobraćaja - buka, aerozagađenje i stvori prijatno mesto za korisnike prostora. Uvođenje zelenila vizuelno smanjuje preveliki prostor namenjen trgu, a ujedno ga oplemenjuje i dodaje mu kvalitet obližnjeg parka stvarajući tzv. zeleni trg. Zadržavaju se sva vredna stabla, dok se rešenje ozelenjavanja nadovezuje na parterno i instalaciono rešenje, doprineseći ostvarivanju svih funkcija koje trg ispunjava. Drveće će biti raspoređeno u grupacije koje se u određenom ritmu smenjuju, čineći jedinstven prostor. Vodilo se računa da svaki deo trga sa zelenilom bude različit, prijatan i intiman, a da sve zajedno čini celinu. Planirana je sadnja novih 37 stabala - kaže Nikolić

Predviđeno je postavljanje klupa za sedenje po obodu trga (uz zelene površine), klupa za sedenje sa integrisanom žardinjerom u pasažu, kanti za otpatke, i međusobno usklađivanje urbanog mobilijara, koje se odnosi i na vidljive elemente infrastrukture, poput slivnih rešetki i stubova urbane rasvete. Klupe su predviđene na obodnom području pešačkih površina. Klupe su projektovane kao granitne, sa sedištima od drvenih talpi, sa i bez naslona, osvetljene LED linijskim svetiljkama.

Površina trga koja se uređuje je oko 8.600m², dok je površina rekonstrukcije trotoara Bulevara Oslobođenja 2.700m².

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;