PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Beograd će imati 322 "pametne" raskrsnice

26.09.2019. | Tanjug

Najmoderniji sistem upravljanja saobraćajem profunkcionisaće u Beogradu do 2021. godine, te smanjiti prestoničke gužve. "Pametne" raskrsnice će omogućiti adaptivno upravljanje saobraćajem sa tzv. zelenim talasima, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, nakon potpisivanja ugovora između gradskih vlasti i Simensa, vrednog više od dve milijarde dinara.

Vesić je rekao da u Beogradu ukupno ima 650 raskrsnica sa semaforima, a da ugovor sa Simensom pokriva 322 raskrsnice koje će biti u adaptivnom sistemu upravljanja saobraćajem, što će omogućiti za 10 do 15 odsto brži protok vozila.

Beograd (www.pixabay.com)

Pametne raskrsnice će pokrivati tzv. plavu zonu: širi centar grada paralelno sa auto-putem Beograd - Niš, uključujući opštine Voždovac, Palilula i Zvezdara, do izlaza iz Beograda ka Smederevskom putu. Zatim, levu obalu Dunava duž Zrenjaninskog puta i novobeogradsku stranu do Pupinovog mosta, takođe, do auto-puta za Zagreb.

- Počela je danas nova era saobraćaja u Beogradu. To znači da će se ubuduće brzina zelenog i crvenog svetla, propusne moći i zaustavljanja automobila određivati softverski, na osnovu merenja gustine saobraćaja. Imaćemo više zelenih talasa, a ne jedan koji se programira nezavisno od toga da li ima gužve, već ćemo imati mnogo bolju propusnu moć na tim raskrsnicama - rekao je Vesić.

Ugovor su potpisali generalni direktor Simensa u Srbiji Udo Ajhlinger, zastupnik Simens Mobiliti Bogdan Kravić i gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović. Reč je o ugovoru za nabavku opreme, projektovanje i uspostavljanje sistema za adaptivno upravljanje svetlosnom saobraćajnom signalizacijom u Beogradu.

- Ovo je dokaz da Beograd ulazi u red pametnih gradova koji pametno planiraju i rešavaju svoje probleme, a jedan od njih je saobraćaj i primenom pametnih semafora mi ćemo imati 10 do 15 odsto manje gužve u gradu - naglasio je Vesić i dodao da će tako biti smanjeni i izduvni gasovi.

Vesić kaže da će pametni semafori koje će uvesti Simens trošiti svega jedan vat struje, dok sadašnji troše oko 80 vati. Zamenik gradonačelnika je rekao da ugovor sa Simensom traje tri godine i da je Simens već počeo sa aktivnostima na snimanju saobraćaja.

Udo Ajhlinger je rekao da će se ovim projektom smanjiti izduvni gasovi u Beogradu, kao i zagušenje u saobaćaju, i dodao da će u Beogradu biti uvedene nove tehnologije kakve imaju i gradovi kao što su Beč, Minhen, London i drugi.

U Beogradu trenutno 67 deonica ima "zeleni talas", a Simens je već na četiri deonice počeo da uvodi adaptivni sistem upravljanja saobraćajem.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;