INFONET-468X60-BANNER

Topličin venac preživeo rekonstrukciju

23.09.2019. | Beobuild

Završeni su radovi na rekonstrukciji Topličinog venca i Parka vojvode Vuka, kao dela centralne pešačke zone i direktne veze između Knez Mihajlove i Kosančićevog venca. Inicijalno, idejno rešenje rekonstrukcije ovog poteza uradio je arhitekta Boris Podreka, koje je predviđalo obimnu funkcionalnu transformaciju uz promenu pravaca kretanja i prostorne orjentacije. Za ovaj trg, koji ima primarnu funkciju kao parkovski prostor, planirano je da se transformiše u otvoren plato sa različitim sadržajima, fontanom i umetničkim skulpturama. Ipak, po tvrdnjama nadležnih, prigovori i sugestije građana doveli su do napuštanja Podrekinog plana, a Park vojvode Vuka dobio je klasu zadržavajući originalni koncept i organizaciju.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Rezultat je više nego zadovoljavajući, a ovaj park predstavlja jako redak primer uspešne intervencije u javnom prostoru. Park je rekonstruisan sa kvalitetnim materijalima, bez primetnih propusta u izvođenju, a očigledna je i pažnja uložena u uređenje zelenila. Pedantne granitne stazice sa padajućim ivičnjacima, elegantni linijski slivnici za vodu, granitna obloga na potpornom zidu i drugi detalji ostvaljaju jako dobar utisak. Prijatan i komforan ambijent za odmor i relaksaciju takođe je opremljen i dečijim igralištem, spomen-česmom i centralnim platoom koji može da posluži za organizaciju događaja i druga okupljanja.

Da ne bude sve savršeno tu je naravno stara boljka, mobilijar - potpuno neuklopljen i bez odgvarajućih standarda. Pored dobro izabranih livenih klupa i đubrijera postavljeni su jeftini neestetizovani stubovi za svetlo, moderni stubići i grubi rukohvati na stepenicama. Problem sa osvetljenjem i dalje narasta, pa u centralnoj pešačkoj zoni, od Trga republike do Kosančićevog venca, tokom prethodnih rekonstrukcija ugrađeno je čak četiri različita tipa stubova javnog osvetljenja. Novi moderni i minimalni dizajn sada je ugrađen i u Ulici Vuka Karadžica i Toplićin venac, kao najnovjiji dodatak “eklektičnom haosu” u gradskom mobilijaru.

Radovi na rekonstrukciji saobraćajnica koje okružuju Park vojvode Vuka počeli su pre godinu dana, dok je rekonstrukcija samog parka počela u junu ove godine. Pored zadovoljavajućih rezultata rekonstrukcije, treba naglasiti da je ovo možda jedini projekat koji je poslednjih godina završen u zacrtanom roku. Radove na rekonstrukciji saobraćajnica izvodilo je JKP Beograd put, dok je na uređenju parka radilo JKP Zelenilo Beograd.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;