INFONET-468X60-BANNER

Potražnja za zanatlijama sve veća

16.08.2019. | Aleksandra Malko | Blic

Potražnja za molerima, stolarima, električarima, vodoinstalaterima i drugim zanatlijama sve je veća, pa je prilikom renoviranja stana neophodno da se radovi zakažu i par meseci unapred.

Sa jedne strane sve je manje kvalitetnih, školovanih zanatlija, sa druge veliki deo njih odlazi u inostranstvo zbog većih zarada, i to ne samo u zemlje Zapadne Evrope, već i u Sloveniju i Hrvatsku, stvarajući tako nedostatak majstora na domaćem tržištu.

Kako kaže Saša Torlaković, predsednik Sindikata radnika građevinarstva i IGM Srbije, "broj dostupnih građevinskih radnika različitih vrsta je veoma varljiv".

- U slučaju nekog većeg renoviranja, građani za građevinske ili zanatlijske poslove čekaju od tri do pet nedelja. Razlog za to jeste nedostatak radnika koji uglavnom odlaze da rade u inostranstvo. Istraživanja i statistika ne daju realnu sliku. Činjenica je da većina građevinaca radi na crno ili po ugovoru. Ni poslodavcu ni radnicima se ne isplate dugoročniji ugovori zato što nemaju predstavu koliko radovi mogu da traju - izjavio je za Blic Torlaković.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Nestašicu zanatlija osećaju i sami građani kojima su potrebni majstori, kako za sitnije radove, tako i za veća renoviranja.

- Pre nekoliko meseci smo renovirali celo kupatilo. Radili su nam majstori koje poznajemo, koje smo više puta angažovali, a dogovor smo postigli tri meseca unapred. Pošto je reč o obimnom poslu bili su angažovani vodoinstalater, keramičar, električar, moler...Odmah na početku su nam rekli da će radovi trajati tri nedelje, od skidanja pločica, zamene cevi, postavljanje sanitarija, zamene elektrike. Na kraju se ispostavilo da su se zadržali pet nedelja. Jednostavno, dešavalo se par dana da skoro nije bilo nikoga, a razlog je što su svi angažovani na po tri-četiri "gradilišta" dnevno. Kako su mi rekli, rade 12 sati bez prestanka, minimum. Najveći problem bio nam je električar u kog imamo poverenja, ali koji je imao posao na Zlatiboru pa je non-stop putovao tamo-ovamo. Dakle, ako hoćete dobre majstore, definitivno ćete morati da budete spremni i na ovakve varijante - kaže sugrađanin Veljko V.

Iako većina zanatskih firmi dobro posluje i ne manjka posla, problem im često predstavlja koordinacija radnika koji istovremeno učestvuju na velikim poslovima, kao što je izgradnja višespratnica i poslovnih objekata, ali i manjih poslova poput popravki po kućama i stanovima. Podaci govore da je krajem 2018. u najvećim gradovima, zbog masovnog odlaska na rad u inostranstvo, u proseku „falilo" oko 30.000 građevinskih radnika.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;