PRIJAVA-468X60-BANNER

Najava rekonstrukcije Trga Nikole Pašića

31.07.2019. | B92

Sledeće godine počinje renoviranje Trga Nikole Pašića, Bezistana i trotoara oko Narodne skupštine, za B92 je potvrdio glavni gradski urbanista Marko Stojčić. Ovaj impoznatni gradski trg biće slobodna površina, arhitektonski sličan Trgu republike. Prostor će biti nivelisan, osvežen novim sadnicama, a biće urađeno kompletno popločavanje. Fontana, koja od 1959. godine krasi ovaj prostor biće drugačija.

Očekuje se da radovi budu završeni do kraja 2020. godine.

- Imamo konkursno rešenje od pre četiri godine, a autori su isti, kao i oni koji su radili Trg republike. Namera nam je da kada dobijemo potpuno konkursnu dokumentaciju, počnemo sa radovima koji bi trebali da budu završeni do kraja 2020. godine. Po prvobitnom rešenju nije planirana fontana. Međutim, ja insistiram da se zadrži voda u nekom obliku. Jer, ipak, postoji duga tradicija te fontane. I ona ima svoj značaj. Radićemo neke korekcije projekata i fontana će biti u drugačijoj formi. I u građevinskom smislu, kao i smislu efekta koji će se postizati vodom - objašnjava Stojčić.

ilustracija (www.pixabay.com)

Prema njegovim rečima, radiće se i rekonstrukcija Bezistana. Potrebno je da grad reši pitanje imovine za nekoliko parcela, pa da ceo prostor bude u vlasništvu Grada Beograda.

- Bezistan će biti u duhu Trga Nikole Pašića. I u narednom periodu on će biti pešačka veza sa Terazijama - priča Stojčić.

Prema njegovim rečima, u planu je i da se rekonstruiše potez od Doma Narodne skupštine do Vlajkovićeve. Parking se izmešta, da bi taj prostor imao reprezentativni izgled.

- Na uglu Vlajkovićeve i Kosovske gradiće se podzemna garaža. Nivelisaće se prostor u parku, pa on više neće biti u padu, već će biti ravan. Rešenje će biti kao prostor iznag garaže koja se nalazi kod Starog dvora. Plan, ali i veliki izazov je da sačuvamo zelene površine. Želja nam je da ukupni procenat zelenila nakon rekonstrukcije bude veći - objašnjava Stojčić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;