PRIJAVA-468X60-BANNER

Probijena trasa gasovoda "Turski tok"

23.07.2019. | Glas Zaječara

Radovi na izgradnji gasovoda „Turski tok“ počeli su krajem aprila u okolini Novog Sada, a planirano je da budu privedeni kraju tokom decembra meseca ove godine. Radove na izgradnji gasovoda dugog 403 kilometara izvodi kompanija „Gastrans“, čiji je većinski vlasnik „Gasprom“.

Gasovod

Ilustracija (Foto: www.pixabay.com)

Prva deonica proteže se od granice sa Bugarskom do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Gospođinaca, a četvrta od Gospoođinaca do Horgoša, gde gasovod izlazi iz Srbije.

Pripremni radovi na prvoj deonici gasovoda privedeni su kraju – trasa gasovoda „Turski tok“ je probijena. 

Za izgradnju celokupnog gasovoda biće upotrebljeno više od 50 hiljada tona cevi, a deo gasovoda proći će ispod reka Beli Timok, Velika Morava i Tamiš, kao i ispod koloseka pruge „Zaječar – Niš“.

U skladu sa zakonom tokom probijanja trase gasovoda vršena su i zaštitna arehološka iskopavanja pod nadzorom niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Tokom do sada sprovedenih radova pronađeni su fragmenti keramičih posuda i materijal koji datira iz bronzanog doba u području arheološkog nalazišta u Grlištu. Pronađen je i materijal koji datira iz drugih perioda.

Tokom izvođenja radova u ataru sela Grlište imanju porodice Mladenović naneta je velika materijalna šteta. Mladenovići su pravdu potražili na sudu, verujući da visina ponuđenog obeštećenja nije prihvatljiva.

Jedan od izvođača radova na prvoj deonici gasovoda od Zaječara do Ćurpije je i firma „Inkop“ iz Ćuprije.

Podsećamo, 8. juna 2015. godine Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pisao je da je konzorcijumu, u kome se nalazi firma „Inkop“, dodeljen je posao izgradnje dela Koridora 11, vredan više od 60 miliona dolara.

Jedan od suvlasnika firme „Inkop“ iz Ćuprije je i Zvonko Veselinović, jedan od najpoznatijih biznismena sa Kosova.

Na pitanje o angažmanu firme „Inkop“, čiji su vlasnici biznismeni Milan Radoičić i Zoran Veselinović,  u izgadnji „Turskog toka“ ministarka Mihajlović prilikom svoje posete Zaječaru izjavila je:

„Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture ne bira izvođače niti podizvođače radova. Ministarstvo uređuje zakone, uređuje najnovije velike projekte, radi na plansko tehničkoj dokumentaciji, na finansiranju projekata, a ne određuje ko će šta i gde raditi. Treba videti ko je investitor, investitori treba da daju informacije o svim izvođačima radova.“

U nastupajućem periodu očekuje se intenziviranje radova na izgradnji gasovoda „Turski tok“.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;