INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U septembru spajanje jednog od najviših vijadukta na Koridoru 5C

17.07.2019. | Klix

Pripremni radovi na izgradnji vijadukta Babina rijeka na Zeničkoj obilaznici Zenica jug - Zenica sever počeli su pre tri godine, a u septembru se očekuje povezivanje desne rasponske konstrukcije mosta.

Vijadukt Babina rijeka na početku je predstavljen kao jedan od najzahtjevnijih projekata na Koridoru 5C, a više stotina radnika na visini od 120 metara svakodnevno radi na izgradnji vijadukta. Radovi su u prethodnom periodu bili u manjem kašnjenju zbog usporednih radova na temeljenju vijadukta i dopremi krletki (konstrukcije koja se koristi za izradu rasponske konstrukcije mosta).

Međutim, u izjavi za Klix.ba stručna saradnica za odnose s javnošću Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine Narcisa Livnjak-Borić je kazala kako je dinamika izgradnje dobra i period kašnjenja nadoknađen.

"Radovi trenutno teku po planu, a spajanje desne rasponske konstrukcije se očekuje početkom septembra. Radovi na levoj rasponskoj konstrukciji su počeli već prošlog meseca, što se može primetiti i na terenu. Naime, da bi Izvođač nadoknadio pojašnjeno kašnjenje, dopremio je i treći par krletki koji se montira na stubu broj 2 (pravac Doboj) leve konstrukcije", izjavila je Livnjak-Borić.

Prvi par krletki na desnoj konstrukciji je stigao do sredine mosta te počinje njegova demontaža. On će se zatim montirati na stub br. 1 (pravac Sarajevo) leve konstrukcije, a potpuni završetak radova se očekuje na proleće iduće godine.

Vijadukt Babina rijeka dužine 390 metara će biti izgrađen iznad zeničkog naselja Crkvice s kojeg će se prostirati pogled na Zenicu. U sklopu dionice Zenica jug - Zenica sever nalaze se vijadukt Klopče dužine 106 metara, vijadukt Babina rijeka dužine 390 metara, vijadukt Pehare 389 metara, vijadukt Ričice 1.368 metara te tuneli Ričice 522 metra i Pečuj 878 metara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;